STIGLO UPOZORENJE Zemlje Kvinte i EU traže uzdržavanje od novih jednostranih akcija na Kosovu

Zemlje Kvinte i Kancelarija EU u Prištini drugi put su u posljednja dva dana pozvali prištinske vlasti na uzdržanost i odustajanje od novih jednostranih mjera.

Uzajedničkom saopštenju navodi se da je važno da prištinske vlasti ne preduzimaju nove mjere za nasilni ulazak u zgrade opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

– Ambasade grupe Kvinta i Kancelarija EU jasno stavljaju do znanja da su protiv prijetnji ili drugih akcija koje bi mogle da ugroze bezbjedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle izazvati tenzije ili sukobe – dodaje se u saopštenju.

Izražena je posebna zabrinutost za bezbjednost civila, policajaca, pripadnika Euleksa i Kfora.

– Podstičemo izabrane lidere da pokažu uzdržanost i preduzmu mjere koje će služiti pripadnicima svih zajednica – navodi se u saopštenju i upozorava da će nove jednostrane akcije vlasti u Prištini negativno uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU.

Zemlje Kvinte i Kancelarija EU ističu da je dijalog uz posredovanje EU put ka normalizaciji odnosa i prijemu u EU.

Oni pozivaju strane da zajedno rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Beograda i Prištine iz februara i marta ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju na sastancima u okviru dijaloga.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, SAD i Kancelarija EU u Prištini ponovo su izrazile žaljenje povodom odluke prištinskih vlasti da nasilno zauzmu objekte opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Sitacija na sjeveru Kosova i Metohije je mirna, ali se očekuju nove tenzije pošto su nelegalno izabrani gradonačelnici za sutra najavili da će doći na radna mjesta u objektima opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *