Stigli rezultati nalaza kojeg iščekuje cela Hrvatska i region: Evo šta je pokazala analiza pića za koje se sumnja da je otrovno

Državni inspektorat Hrvatske je danas objavio rezultate analize uzoraka Romerquelle Emotion, osvežavajućeg bezalkoholnog gaziranog pića

Državni inspektorat Hrvatske je danas objavio rezultate analize uzoraka Romerquelle Emotion, osvežavajućeg bezalkoholnog gaziranog pića sa prirodnom mineralnom vodom i ukusom borovnice i nara, zaprimljenog od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uzorak je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Prema ispitnom izveštaju, rok najbolje upotrebe je do 31. marta 2024. godine (označeno kao L22T04:39RG).

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na merenje pH-vrednosti (kiselost odnosno hemijskih vodenih supstanci) nalazi se unutar vrednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izveštaja proizlazi da izmerena pH-vrednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu i otežanom gutanju – navodi se u saopštenju.

Rezultati analize na aditive i pesticide skladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

 

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samouslužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajnog objekta u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije primio ispitni izveštaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po primanju ispitnog izveštaja Državni inspektorat o istom će obavestiti javnost.

Napominjemo kako se sledom novih primljenih obaveštenja nadležnih tela vode inspekcijski postupci, sprovodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mere.

Da podsetimo, nekoliko osba se javilo se sa simptomima trovanja. Nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizovana osoba zbog sumnje na povredu jednjaka posle konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću, još četri pacijenta su zbog slučaja trovanja pićem smeštena u Kliničko-bolničkom centru Zagreb, izvestili su večeras hrvatski mediji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *