Srpska pjevačica poklanja kuću: Objasnila zašto to radi

Gest vrijedan poštovanja!

Očuvanje tradicije i običaja jedni su od osnovnih ciljeva Svetlane Stević Vukosavljević, srpskog vokalnog soliste da rodnu kuću u selu Milatovac u opštini Žagubica ostavi u amanet mladima, kako bi se bar sa dijelom vjekovnog stvaralaštva upoznale nove generacije.

Svetlana Stević Vukosavljević (75) je srpski vokalni solista i nacionalni umjetnik. Ona je jedna od najuglednijih izvođača, istraživača i čuvara drevnog srpskog muzičkog folklora. Sada je, u dogovoru sa porodicom realizovala je ideju i donekle ostvarila cilj da kuću pokloni selu a da se kuća i okućnica, preuredi u etno ambijent koji će selu ostati za ugled.

“Danas smo se okupili svi da sredimo ovu staru kuću i ovaj prostor da uredimo da bi selo moglo da koristi u dobrotvorne svrhe. Moj brat i ja smo se odlučili da kuću i okućnicu uredimo za nešto što će ostati zauvijek selu za ugled. Moja je namjera očuvanje starine, koliko god se može, da bismo naučili djecu da pamte svoje pretke i da bismo ih naučili kako valja čuvati svoj identitet. Najvažnije je da znamo ko smo, šta smo, od koga potičemo”, kaže Svetlana.

“Selo je najvažnije u državi”

Koliko je njen rodni Milatovac bitan za nju, govore i njena sljedeća izjava.

“Ja sve dugujem Milatovcu, sve što sam postigla, sve što sam naučila, naučila sam ovdje u ovom selu. Moje selo je za mene najvažnije u državi, seljak ‘drži’ državu, seljak je čuva, seljak je hrani, seljak je brani”, rekla je Svetlana za Jutjub kanal RTV Homolje Žagubica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *