Srbija upravo priznala dokumenta samoproglašene države KOSOVO!

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije JosepBorrel je objavio da se Srbija je odlučila da ukine izlazno-izlazni dokument za osobe koje u Srbiju ulaze sa kosovskim ličnim kartama

Kosovo i Srbija postigli su dogovor o ličnim dokumentima, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Josep Borrell, prenosi Anadolu Agency (AA).

Borrel je objavio da se Srbija je odlučila da ukine izlazno-izlazni dokument za osobe koje u Srbiju ulaze sa kosovskim ličnim kartama.

“U okviru Dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpske lične karte“, napisao je Borrel na Twiteru.

Kako je naveo da će “kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte”.

“EU je upravo za ovo dobila garancije od premijera Kurtija”, saopštio je Borrell.

Međunarodna zajednica, EU i SAD, posredovala je kako se ne bi desile tenzije od 31. jula, kada su lokalni Srbi blokirali puteve na severu Kosova zbog mera Vlade Kosova da uvede reciprocitet na dokumenta iz Srbije i preregistraciju srpskih tablica sa oznakama gradova Kosova koje izdaje Srbija na RKS tablice. Putevi su odblokirani kada je kosovska Vlada primenu odluke odlozila za 1. septembar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *