ŠOKANTNA SAZNANJA! Farmaceutska kompanija angažovala bivšeg agenta FBI da prati Đokovića

Moderna je angažovala bivšeg agenta FBI- a da sastavi interne izvještaje za ovu farmaceutsku kompaniju o “visokorizičnim” slavnim osobama – uključujući tenisku zvijezdu Novaka Đokovića, tehnološkog mogula Elona Muska i glumca Russella Branda – koji su javno kritikovali obavezu vakcinacije, piše New York Post.

Farmaceutska kompanija sa sjedištem u Bostonu, koja je plasirala jednu od prvih mRNA vakcina protiv COVID-19 koje je distribuisano desetinama miliona Amerikanaca tokom pandemije koronavirusa, navodno zapošljava tim bivših policijskih službenika koji čine “odjel za dezinformacije” koji prati protivnike vakcinacije.

menu close icon
radio icon
logo

Farmaceutska kompanija angažovala bivšeg agenta FBI da prati Đokovića

Ocijenjen kao visokorizičan zbog stavova o vakcinama

epa10634141 Novak Djokovic of Serbia leaves court after losing his men's quarter final round match against Holger Rune of Denmark (not pictured) at the Italian Open tennis tournament in Rome, Italy, 17 May 2023. EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Moderna je angažirala bivšeg agenta FBI- a da sastavi interne izvještaje za ovu farmaceutsku kompaniju o “visokorizičnim” slavnim osobama – uključujući tenisku zvijezdu Novaka Đokovića, tehnološkog mogula Elona Muska i glumca Russella Branda – koji su javno kritikovali obavezu vakcinacije, piše New York Post.

Farmaceutska kompanija sa sjedištem u Bostonu, koja je plasirala jednu od prvih mRNA vakcina protiv COVID-19 koje je distribuisano desetinama miliona Amerikanaca tokom pandemije koronavirusa, navodno zapošljava tim bivših policijskih službenika koji čine “odjel za dezinformacije” koji prati protivnike vakcinacije.

Vijest o postojanju ovog odjela i o njegovim izvještajima prvi su otkrili nezavisni novinar Lee Fang i Jack Poulson.

Odjel je naručio jedan izvještaj pod naslovom “Đoković okrunjen za heroja protiv vakcinacije nakon pobjede na US Openu”, prema pisanju Fanga i Poulsona.

Đokoviću, srpskoj teniskoj legendi koja drži rekord svih vremena u osvojenim Grand Slam naslovima, nije bilo dopušteno učestvovati na turnirima US Open 2021. i 2022. jer je odbio primiti vakcinu protiv COVID-a.

Moderna, farmaceutska tvrtka, navodno je pratila izjave slavnih osoba koje su kritične prema zahtjevima za vakcinisanje.

“Perspektiva Đokovića, čije protivljenje vakcinisanju mu je onemogućilo učešće na US Openu 2022. godine, njegov povratak i pobjeda na takmičenju koje sponzoriše Moderna podupire tvrdnje protiv vakcinisanja da su vakcine  nepotrebne”, stoji u izvještaju.

Moderna je bila zabrinuta činjenicom da “protivnici vakcina slave” Đokovićevu pobjedu, što je dodatno zabrinulo zbog činjenice da ljudi na društvenim mrežama “posprdno ističu da je Moderna sponzor US Opena”, stoji u izvještaju.

Moderna je navodno bila nezadovoljna što je srpska teniska zvijezda Novak Đoković osvojio ovogodišnji US Open.

Raspravu oko Đokovića Moderna je stoga ocijenila “visoko rizičnom”, stoji u izvještaju.

Musk, najbogatija osoba na svijetu zahvaljujući svom statusu izvršnog direktora Tesle, takođe je označen kao “visoko rizičan” od strane Moderne nakon što je objavio video na svojoj platformi društvenih medija X postavljajući pitanje je li vakcina protiv COVID-a “100% učinkovita”.

Prema izvještaju, Moderna je bila zabrinuta da Musk promoviše narativ koji je ukazivao na “obmanu zdravstvenih vlasti i pružatelja zdravstvenih usluga tokom pandemije” što bi “postavilo temelje za sijanje nepovjerenja u vjerodostojne izvore o sigurnosti i učinkovitosti vakcina”.

Brand, koji je pod istragom zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, takođe je postao predmet internog izvještaja Moderne zbog njegovih “antivakcinskih uvjerenja” tokom jednog od njegovih popularnih podcasta.

U izvještaju se spominje video Branda koji kritikuje farmaceutske kompanije zbog “profita od 1000 dolara svake sekunde” tokom pandemije.

Takođe se kaže da Moderna prati komentare kritičara vakcina Russella Branda, glumca-komičara i voditelja podcasta.

Brandova publika konzumira gledišta “protiv vakcina gdje se na njega gleda kao na glasnogovornika istine i prijetnju vlasti”.

Odjel za “dezinformacije” vodi Modernin globalni obavještajni odjel na čelu s Nikki Rutman, bivšom analitičarkom FBI-a koja je provela 20 godina u birou, prema Fangu i Poulsonu.

Prijavljeno je da je Rutman zadužen za praćenje glavnih vijesti i internetskih izdanja u potrazi za informacijama koje su skeptične prema cjepivu.

Izvještaji za koja se smatra da su problematični označeni su bojama u rasponu od “niskog rizika” do “visokog rizika”, izvijestili su Fang i Poulson.

Prema njihovom pisanju, Moderna je tehnološkog mogula Elona Muska ocijenila kao “visokog rizika”.

Osoba “niskog rizika” obično je vrijedna “praćenja”, iako “trenutno ne zahtijeva nikakvu radnju”, dok bi osobe s višim rizikom potaknule “naš tim [da] obavijesti odgovarajuće aktere uz određene preporuke”. 

Takođe se navodi da je Moderna angažovala Talkwalker, tehnološku firmu koja uspostavlja svoj softver umjetne inteligencije “Blue Silk” za praćenje sadržaja povezanih s vakcinama na oko 150 miliona web stranica, izvijestili su Fang i Poulson.

Post je zatražio komentar od Moderne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *