Šmit oštro zaprijetio Dodiku!

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, nije želio komentarisati podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka OHR.

On je rekao da su odluke Tužilaštva BiH pitanje vladavine prava.

Podizanje optužnice protiv Milorada Dodika je komentarisao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kazavši da Kristijan Šmit koristi ovlaštenja kako bi zaštitio sebe, te da bi se trebao baviti zaštitom hrvatskog naroda u BiH, a na šta se odnose njegove tvrdnje, Šmit je komentarisao ovako:

– Svaki predsjednik zemlje članice Evropske unije ili drugih država zaslužuje poštovanje. To ne mogu reći za svako mišljenje koje pročitam. Njegova tvrdnja mi je više konfuzna, nego logična. Iz poštovanja prema predsjedniku države i instituciji, neću komentarisati ovakve izjave.

Na pitanje da li namjerava posegnuti za bonskim ovlaštenjima i uvesti dodatne sankcije prema Dodiku i drugim političarima, ukoliko nastave politiku secesije i rušenja države, Kristijan Šmit odgovara sljedeće:

– To je veoma važna tema. Dodik, nažalost, ne vidi pravu realnost. Izuzetno se brinem o serioznosti takvog rada u RS. Ako pogrešno razumijemo Dejtonski ugovor, kao što to radi Dodik, onda je to svjesno nerazumijevanje. On mora ostati kod serioznosti i ozbiljnosti. Naravno da je BiH nosilac međunarodnih nadležnosti i to piše u Dejtonu. To nisu RS, FBiH niti Disktrikt Brčko, već su svi dio BiH i to treba biti njegov orjentir. Nečuveno je negiranje nezavisnosti ili napad na nezavisnost Ustavnog suda. Dodik na taj način ne prihvata, odnosno krši moju i poziciju moje službe. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni sekretar UN Antonio Gutereš jasno odgovorio na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje. Čemu to pozorište i igre? Neka promijeni zid u koji gleda i neka bude druge boje. Visoki predstavnik ostaje institucija međunarode zajednice u cilju obezbjeđenja mira u BiH i ja to ozbiljno shvatam. Dodiku i njegovim prijateljima želim reći da je bolje da mu prijateljski objasne kakva je realnost, jer radi na tome da postane nepodnošljiv u političkom smislu. To će dovesti do velikih poteškoća. Neka Dodik ne potcjenjuje odlučnost međunarodne zajednice i neka ne misli da može svima igrati na glavi – kazao je Šmit, prenosi N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *