Slijedi napad na Moskvu ?

MISTERIOZNE eksplozije dogodile su se danas u dvije ruske zračne baze daleko od prve linije fronta, što povećava mogućnost da je Kijev pronašao način da gađa ruske bombardere dugog dometa koji se koriste u napadima na ukrajinsku infrastrukturu, piše Guardian.

Izvještaji ruskih medija i snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da se danas rano ujutro dogodila eksplozija u zračnoj bazi Engels-2 u ruskoj regiji Saratov, u kojoj se nalaze bombarderi Tu-95 koji su učestvovali u napadima krstarećim projektilima na Ukrajinu.

Još jedna eksplozija dogodila se u vojnoj zračnoj bazi u blizini grada Ryazan, manje od 250 milja od Moskve. Troje je poginulo, a petero je ranjeno nakon eksplozije kamiona s gorivom, izvijestili su ruski državni mediji. Ta baza također ima bombardere dugog dometa Tu-95 i Tu-22M.

Uzrok dviju eksplozija nije potvrđen. Prema prvim informacijama poginulo je troje, a povrijeđeno je još devet osoba.

Oštećeni moćni bombarderi?

Ali “Baza”, ruska medijska kuća s izvorima u sigurnosnim službama, izvijestila je da je ruska baza u Engelsu napadnuta streljivom koje je gađalo pistu zračne baze. Astra, još jedan neovisni ruski medij, tvrdi da su dva bombardera Tu-95, koja mogu nositi nuklearno oružje, oštećena u eksploziji. Niti jedan nije naveo izvor svojih informacija.

“Ako je dron došao iz Ukrajine, onda već imaju tehnologiju s dometom od 1000 kilometara, što znači da bi Moskva mogla biti napadnuta. Udare odmazde treba deseterostruko nastaviti”, piše ruska novinska kuća Readovka.

Kremlj je rekao da je Vladimir Putin obaviješten o incidentima. Lokalne vlasti u regiji Saratov rekle su da sigurnosne službe istražuju izvješća o eksploziji u zračnoj bazi Engels. “Želim vas uvjeriti da se nije dogodila nikakva izvanredna situacija u stambenim dijelovima grada. Nema razloga za zabrinutost. Nikakva civilna infrastruktura nije oštećena.”, rekao je guverner regije Saratov Roman Busargin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *