Širi se užasan snimak! Rusi pobili ukrajinske vojnike nakon što su se predali

KIJEVSKI je optužio Moskvu za ratni zločin nakon što se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako nekoliko vojnika puca u dvojicu vojnika koji se predaju izlazeći pod prijetnjom oružja iz zemunice.

Na neprovjerenoj snimci vidi se kako jedan vojnik s podignutim rukama izlazi iz zemunice, a potom leži na zemlji. Drugi vojnik tetura i takođe legne na tlo. Čini se da ruske trupe tada otvaraju vatru i video završava.

Ukrajinsko glavno tužiteljstvo saopštilo je: “Video prikazuje grupu ljudi u ruskim uniformama kako iz neposredne blizine pucaju na dvojicu nenaoružanih vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali.” Reuters nije mogao neovisno potvrditi autentičnost, datum ili mjesto nastanka videoisječka. Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Rusija negira da je počinila ratne zločine tokom 21-mjesečnog rata u Ukrajini. Kijev kaže da Rusija redovito krši pravila ratovanja. “Strijeljanje onih koji se predaju je ratni zločin!” kazao je ukrajinski pravobranitelj za ljudska prava Dmitro Lubinec kasno u subotu na platformi za razmjenu poruka Telegram.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *