Sirene u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, situacija napeta

ZUBIN POTOK – Nekoliko stotina Srba okupilo se u centru Zubinog Potoka protestujući zbog nasilnog ulaska članova opštinske izborne komisije u pratnji policije u zgradu opštine. Čule su se i sirene. Poslije incidenta u Zubinom Potoku sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici, gdje je za sada mirno. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i ne nasjedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na sjeveru Kosova i Metohije.

U trenutku dolaska policije u tri blinidirana vozila i članova opštinske izborne komisije, oglasile su se sirene, nakon čega je uslijedilo okupljanje mještana, prenijeli su RTS-u izvori iz Zubinog Potoka. 

Došli su poslije 12 časova i zadržali su se izvjesno vrijeme. Odjeknule su dvije detonacije, nepoznatog porijekla, nakon koji su se policajci i članovi izborne komisije povukli”, prenio je isti sagovornik.

Prema podacima sa lica mjesta, članovi opštinske komisije uz asistenciju pripadnika policije nasilno su upali u prostorije opštine, obili vrata i zamijenili brave, pre nego što su napustili zgradu, prenosi Kosovo onlajn

Današnja akcija policije i članova opštinske izborne komisije izvedena je po nalogu centralne izborne komisije koja namjerava da u četiri sjeverne opštine 18. decembra organizuje vanredne izbore za predsjednike opština Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica, Leposavić i Zvečan.

Za izbore u Zubinom Potoku prijavila su se dva albanska i nijedan srpski kandidat.

Predsjednici četiri opštine opština odlučili su 5. novembra da zajedno sa ostalim Srbima na sjeveru KiM napuste sve kosovske institucije nezadovoljni odlukama vlade u Prištini.

U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije.

Petković: Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije

Aljbin Kurti je na sever Kosova i Metohije poslao policiju sa dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu”, ističe Petković.

Sve ovo je Aljbin Kurti, kako navodi Petković, tempirao i režirao dok se u Tirani održava samit EU–Zapadni Balkan, kao što je tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića.

“Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine”, naglašava Petković.

Ukazuje i da je očigledna “Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike”.

“Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima”, zaključuje Petković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *