SIPA uhapsila više bivših pripadnika VRS, među njima i komandanti

ZVORNIK – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su više osoba na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, koje su osumnjičene za ratni zločin u Srebrenici, počinjen u julu 1995. godine.

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici Vojske Republike Srpske, a terete se za zarobljavanje i ubistvo oko 70 žrtava bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

  • Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici VRS, a terete se za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15, 19. i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizovali mehanizaciju i sprovodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih. Osumnjičeni se terete za krivično djelo genocid – naveli su u Tužilaštvu BiH.

Dodaju da Tužilaštvo i partnerske policijske agencije nastavljaju aktivnosti sa ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovih zločina.

Osumnjičeni će biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *