Sindikat traži povećanje minimalca, poslodavci poručuju 650KM je dovoljno

Počinje još jedna bitka za povećanje minimalca u Republici Srpskoj i sve su prilike da će ona biti duga i neizvjesna. Iako niko još ne spominje konkretne cifre, poslodavci se žestoko bune protiv rasta minimalne plate, koja trenutno iznosi 650 maraka.

Pitanje je i da li je ozbiljan socijalni dijalog između suprotstavljenih strana uopšte moguć ili će ponovo čvor presjeći Vlada RS, kao i u maju, kada je Vladinom odlukom minimalac povećan sa 590 na 650 KM.

Sindikalci smatraju da je u uslovima krize i galopirajuće inflacije ovaj iznos nedovoljan, čak i za puko preživljavanje.

Vanredna sjednica

Podsećaju da je, prema sindikalnoj potrošačkoj korpi, samo za hranu za četvoročlanu porodicu potrebno 952 KM, a za stanovanje i plaćanje komunalija dodatnih 581 KM. Računica, dakle, pokazuje da samo za ove minimalne troškove nisu dovoljna ni dva minimalca.

– Moramo razgovarati o povećanju minimalne plate. Cijene divljaju, radnik koji prima 650 KM ne može preživjeti od prvog do prvog – poručila je Ranka Mišić.

Na zahtjev Savez sindikata RS, ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, sazvao je za petak vanrednu sjednicu Savjeta.

Jedina tačka dnevnog reda je razgovor o povećanju minimalne plate.

Mada su mnogi sumnjali da će karika koja nedostaje opet biti predstavnici Unije udruženja poslodavaca, oni poručuju da će sjesti za pregovarački sto, iako se protive povećanju minimalca.

Oni čak poručuju da bi još jedno povećanje minimalne plate mnoge firme dovelo na ivicu bankrota!

Podsticaji

Iz Saveza sindikata RS, međutim, poručuju poslodavcima: “Vlada Srpske na različite načine podržava privatni sektor ali, uprkos toj podršci, povećanja plata skoro da nema.”

– I mi podržavamo te mjere Vlade RS. Ali, moraju se i poslodavci odreći dijela dobiti u korist plata radnika – kaže Ranka Mišić.

Da vlast u Srpskoj i te kako podržava poslodavce i da su iz budžeta RS u privredu upumpani milioni maraka, kroz podsticaje i poreske olakšice, potvrdili su za Srpskainfo i u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

– Kada je riječ o podršci za rast plata radnika, samo kroz podsticaje Ministarstva privrede i preduzetništva RS je od  2019. godine, kada je usvojen  Zakon o podsticajima u privredi, do danas je odobreno oko 33,2 miliona KM – navode u ovom ministarstvu.

Podsjećaju i da je smanjena zbirna stopa doprinosa, povećan neoporezivi dio plate i toplog obroka, a smanjena su i neporeska davanja, dok je u budžetu za 2022. godinu obezbijeđeno 12 miliona KM za direktna ulaganja, odnosno tehnološki razvoj kompanija.

Uz to, kompanijama koje povećavaju plate radnika vraća se dio poreza i doprinosa na ta povećanja.

– Vlada RS je mjerama za 2022. rasteretila privredu kako bi se taj novac prelio u korist radnika, a od poslodavaca se očekuje da povećaju plate – navode u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

“Malo zarađujemo”

Iako to od njih očekuju i Vlada i Sindikat, poslodavci tvrde da nema realnog osnova za povećanje plata, pa čak ni onih minimalnih.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da Ministarstvo privrede pomaže preduzećima, ali u cilju tehnološkog razvoja, a ne da bi se te pare potrošile.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Ako uporedimo naše firme s nekim evropskim i svjetskim standardima, mi naprosto malo zarađujemo, pa malo i ulažemo u razvoj. Jedini način da više zarađujemo jeste tehnološki napredak i povećanje produktivnosti – kaže Trivić.

Na pitanje da li smatra da je moguće preživjeti s platom od 650 KM, Trivić odgovara da minimalac nije 650, nego više od 800 KM, jer se na osnovnu platu “kaleme dodaci”.

– Mi smo jedina zemlja u okruženju gdje se na minimalac dodaje naknada za minuli rad, topli obrok, prevoz i regres. A jednostavno, postoje poslovi koji na svetskom tržištu ne mogu podnijeti veću platu – kaže Trivić.

On je nedavno najavio da će u Srpsku uskoro stići radnici iz Indije, Bangladeša i Nepala, koji će pomoći da se poslodavci izbore s manjkom radne snage. 

A kada su u pitanju pregovori s “domaćom radnom snagom”, Trivić tvrdi da on ne izbjegava socijalni dijalog i da će učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, mada to, smatra on, nema nikakvog smisla.

– Učestvovali ne učestvovali, isto nam se piše. To nisu pregovori, nego nastojanje da se nešto riješi administrativnom odlukom, kao što se desilo i prošli put. Cilj je uravnilovka, a zahtjevi su tako intonirani kao da poslodavci imaju neke pare, ali ih ne daju – kaže Trivić.

Tvrdi da je istina drugačija i da će povećanje minimalca dovesti do zatvaranja firmi i gašenja radnih mjesta, što se, navodi on, već dešava u tekstilnoj industriji.

MILIJARDE MARAKA PROFITA

Dok poslodavci kukaju da bi 1.000 KM minimalca značilo kraj privrede u Srpskoj, iz Sindikata poručuju: odrecite se dijela profita, pa će novca biti dovoljno za sve. Pozivajući se na zvanične izvore, lideri Saveza Sindikata RS ističu da su prošle godine, uprkos postkovid krizi, privredna preduzeća u Republici Srpskoj ostvarila ukupnu dobit od 2,25 milijardi KM, dok je istovremeno za bruto plate 182.000 radnika u privredi u RS “utrošeno” ukupno 2,9 milijardi KM.

Ne dovodeći u pitanje ove brojke, Saša Trivić tvrdi da ovako mogu govoriti samo oni koji se nimalo ne razumiju u materiju i koji o privredi i poslovanju ne znaju ništa.

– Iz dobiti se mora finansirati tehnološki napredak preduzeća. Ne služi dobit tome da je mi poslodavci spakujemo i odnesemo kući. Kad bismo sve što zaradimo potrošili ili podijelili radnicima, firme bi nam brzo propale – kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Srpska info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *