SAZNAJEMO I hirurzi sa “Dedinja” vrbovani da idu na Vučićev miting, lekar za Nova.rs: „Sve mlađe kolege su odbile!“

Prisiljavanje zdravstvenih radnika na pružanje podrške predsedniku države Aleksandru Vučiću, na njegovom mitingu u petak 26. maja, iz dana u dan sve je agresivnije. Kako saznaje Nova.rs, posle spiskova koji su pripremani u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, sada se traže potpisi od svih hirurga na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, što direktor ove ustanove, prof. dr Milovan Bojić, kategorički poriče.

Pišu: Ana Marković i Bojana Milovanović

„Šef hirurgije dr Slobodan Mićović, pozvao je sve hirurge na sastanak, gde nam je saopštio da direktor bolnice želi da potpišemo podršku mitingu predsednika države. Taj ‚nalog‘ zapravo je bio zapovest ili pretnja, ako ne potpišemo. Ipak sve mlađe kolege su odbile i većina je napustila sastanak, ne znajući da li kasnije treba da očekuju neke posledice. Samo je nekolicina starijih kolega pristala na potpis. Inače pritiskaju i medicinske sestre da i one potpišu“, priča za Nova.rs jedan od hirurga ovog Instituta, koji je zamolio da ostane anoniman.

Nakon ove informacije, pozvali smo doktora Bojića, koji je na naše direktno pitanje o vrbovanju lekara ove ustanove za podršku mitingu, rekao da nikada nikoga ni na šta nije prisiljavao, a ako jeste, radikalno je naglasio da će prihvatiti kaznu streljanjem.

„Odgovorno, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da nikoga nikada u životu nisam prisiljavao, niti primoravao ni na šta, niti se ovde kome pretilo da ide na miting. Tačka. Sve je stvar slobodne volje ljudi kao građana. Naš program teče normalno, kao i naše aktivnosti, a ko god kaže da je prisiljen ili da je primoran da negde ide, povlači odgovornost za svoje reči i Institut će ga tužiti. Toga za vreme moje vlasti nikada nije bilo, čak i kada sam imao razloga da budem ostrašćen prema bilo kome, nisam to činio. Izuzetno to apostrofiram“, kaže za Nova.rs prof. dr Bojić.

Na direktno pitanje da li će zaposleni iz „Dedinja“ ići na sutrašnji SNS miting, ulsedio je odgovor.

„Sigurno da će ići, idu iz svih ustanova, a u kojem broju, to ne mogu da potvrdim niti da demantujem, to je stvar slobodne volje ljudi. Ali, ako nađete nekog da vam kaže da sam ga ja primoravao da ide na miting, slobodno prihvatam kaznu streljanjem, a ja ću se boriti na sudski način. Nađite nekoga da kaže ‚Bojić me je primorao‘, to jedva čekam. Toga nema“, naglašava Bojić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *