SARAJEVO: „Izmišljali imena žrtava rata zbog donacija“ 

Agencija za istragu i zaštitu BiH vodi istragu protiv Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje (TPOS) iz Sarajeva, za koje se sumnja da je u cilju pribavljanja donacijskih sredstava izmišljalo imena žrtava proteklog rata i njihove ispovijesti.

Navodi se ovo, između ostalog, u odgovoru SIPA na poslaničko pitanje koje joj je uputio poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Kojić.

On je u julu prošle godine zatražio odgovor od SIPA da li je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile zlopotrebe koje su se desile u ovom udruženju, a koje se odnosi na projekat „Mapiranje logora i mjesta zatočenja 1992.-1995. u BiH“.

Unosili lažne podatke

Iz SIPA odgovaraju da su još ranije dobili informaciju o mogućim nezakonitim aktivnostima navedenog udruženja, koje je osnovano kao partnerska organizacija sa regionalnom komisijom za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava (REKOM), pod supervizijom Fonda za humanitarno pravo.

– U navedenoj informaciji je navedeno da je udruženje radilo na projektu „Mapiranje logora i mjesta zatočenja 1992.-1995. u BiH“  te da su, s ciljem utvrđivanja činjenica i prikupljanja informacija o mjestima zatočenja u periodu 1992.-1995. godine, obavljali razgovore sa osobama koje su bile zatočena tokom proteklog rata – pojašnjava se u odgovoru SIPA upućenom Kojiću.

Iz SIPA dalje navode da je, takođe, u informaciji, koja im je dostavljena, navedeno da su predstavnici ovog udruženja sačinili upitnike – izjave sa neistinitim sadržajem, odnosno da su u upitnike unošeni lažni podaci za žrtve, kao i izmišljeni događaji o nasilnom zatvaranju i mučenju civila i ratnih zarobljenika u logorima, a da su ih umjesto žrtava potpisivali službenici udruženja s ciljem dobijanja novih materijalnih sredstava za TPOS.

– Radi provjere ovih informacija, policijski službenici SIPA izvršili su provjere koje su potvrdile da su navodi iz informacije tačni. Nakon toga, ostvarena je saradnja s nadležnim Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo te je dalje postupano po uputstvima postupajućeg tužioca – navode u SIPA.

Izdvojeno 230 upitnika

Dodaju da su u sklopu istrage saslušali određeni broj svjedoka koji su potvrdili saznanja o navedenim nezakonitim aktivnostima članova navedenog udruženja.

Nakon toga, svi sporni upitnici su izdvojeni i nisu korišteni u daljem radu i javnim publikacijama.

U SIPA kažu da je utvrđeno da je čak 230 upitnika – izjava sačinjeno a da nisu obavljeni razgovori sa osobama koje su navedene u upitnicima – izjavama.

U odgovoru dostavljenom Kojiću iz SIPA navode da su podnijeli izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv odgovornih osoba iz udruženja zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“. Istraga o ovom slučaju još traje.

Podsjećamo, Udruženje „Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu“ iz Banjaluke i Udruženje „Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH“ iz Sarajeva su u maju 2013. godine započeli rad na projektu „Mapiranje logora/mjesta zatočenja u BiH, 1992-1995”, čiji je cilj da se empirijskim istraživanjem, u saradnji sa bivšim logorašima i udruženjima logoraša i korištenjem sudski utvrđenih činjenica, dokumentuje postojanje logora, broj i imena ubijenih zatočenika i tortura koja je primjenjivana u logorima i drugim mjestima zatočenja.

U pripremnoj fazi, tokom maja 2013. kreiran je upitnik za vođenje intervjua sa bivšim logorašima i prikupljanje podataka o logorima, zatvorima i drugim zatočeničkim objektima.

Nakon toga je formiran istraživački tim na čelu s koordinatorom projekta.

Zadatak tima u 2013. godini je bio da izradi ukupno 15 profila logora i drugih mjesta zatočenja do kraja 2013. godine.

Tokom 2014. godine, istraživački tim je, na čelu s koordinatorom projekta, izradio još 150 profila logora i drugih mjesta zatočenja. Tokom rada na projektu, istraživači su obavili 358 intervjua sa bivšim logorašima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *