Rusi napali Kijev! Bjelorusija ulazi u rat!

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je naredio razmještanje ruske vojske u toj zemlji u okviru raspoređivanja zajedničke regionalne vojne jedinice.

On je vojnim zvaničnicima rekao da ne treba računati na ogroman broj ruskih vojnika, ali da to neće biti 1.000 ljudi, javila je novinska agencija BELTA.

“Budite spremni da dočekate te ljude u bliskoj budućnosti i razmjestite ih kada bude neophodno, u skladu sa planom”, poručio je Lukašenko.

11.37 – Austrija pozvala Rusiju da prekine napade na Kijev i druge gradove Ukrajine

Ministarstvo inostranih poslova Austrije pozvalo je Rusiju da prekine napade na Kijev i druge gradove Ukrajine.

„Ovi napadi moraju biti pod hitno prekinuti. Drago mi je što je personal naše ambasade u Ukrajini zdrav hrabar”, napisao je ministar inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg na Tviteru i dodao da će Austrija nastaviti da podržava Ukrajinu.

11.24 – Putin i Lukašenko dogovorili raspoređivanje zajedničke vojne jedinice

Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dogovorili su raspoređivanje zajedničke regionalne vojne jedinice, prenijela je agencija Belta.

„Zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države dogovorili smo se o raspoređivanju regionalne vojne jedinice Ruske Federacije i Republike Bjelorusije. To je u skladu sa našim dokumentima. Ako nivo prijetnje dostigne sadašnji nivo, aktiviraćemo jedinicu Savezne države. Moram da vas informišem da je formiranje ove jedinice počelo pre dva dana”, prenijela je Lukašenkovu izjavu agencija „Belta”.

11.15 – Moldavija tvrdi da su nad njenom teritorijom proletile tri ruske rakete

Ambasador Rusije u Moldaviji Oleg Vasnecov pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Moldavije zato što Kišinjev tvrdi da su iznad teritorije republike proletile rakete ispaljene s ruskih vojnih brodova u Crnom moru, saopštila je pres-služba tog ministarstva.

„Šef diplomatije Moldavije Niku Popesku je naložio da se ambasador Ruske Federacije u Kišinjevu Oleg Vasnecov pod hitno pozove kako bi ruska strana objasnila lansiranje tri krstareće rakete s ruskih vojnih brodova u Crnom moru, koje su preletile preko teritorije naše zemlje u oblasti sela Kolbasna i grada Soroki”, navedeno je na Telegram kanalu Ministarstva.

11.05 –  Lider Krima: Izmjenjen pristup specijalnoj vojnoj operaciji

Pristup specijalnoj vojnoj operaciji je izmjenjen, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

„Od ovog jutra dobre vijesti: pristup sprovođenju specijalne vojne operacije je izmjenjen… Nadam se da sada tempo operacije neće biti usporavan”, napisao je Aksjonov na svom Telegram kanalu.

10.47 – Regionalne vlasti: Raketirani i Harkov i Odeska oblast

Šef regionalne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov saopštio je da su ruske snage garantirale Harkov.

Naveo je da se u gradu čuju eksplozije i pozvao građane da ostanu u skoništima, prenosi Ukrinfom.

Ruske snage napale su Odesku oblast raketama i dronovima kamikazama, oborene su tri rakete i pet dronova, izjavio je šef regionalne vojne administracije Maksim Marčenko.

10.31 – Ratni brodovi ruske mornarice u Crnom moru lansiraju veliki broj raketa na vojne ciljeve u Ukrajini

Kako prenose mediji, reč je o krstarećim raketama “Kalibr”.

10.20 – U toku je novi talas udara po glavnim vojnim ciljevima i kritično važnom infrastrukturom koja se nalazi pod kontrolom režima u Kijevu.

U vazdušnoj operaciji pored taktičke učestvuje operativna, kao i strategijska avijacija (teški bombarderi).

Kako prenose ukrajinski mediji iznad Nikolajevske oblasti primećeno je jato ruskih aviona koji se kreću prema unutrašnjosti države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *