Radovan Karadžić proživljava veliku torturu u britanskom zatvoru!

Ništa novo kada je u pitanju odnos haškog tribunala prema Srbima

Porodica ga ne može vidjeti. Komunikacija mu je dozvoljena samo telefonski. I to na engleskom jeziku. Maternji mu je uskraćen. Bez kontakta je i sa svojim pravnim timom. Ne daju mu. To su uslovi u kojima u zatvoru u Velikoj Britaniji boravi prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić. A ne bi trebalo da je tako, kaže Goran Petronijević, njegov advokat. Osnovna ljudska prava ne mogu biti uskraćena nikome, pa ni onome ko je lišen slobode.

„Velika Britanija je država koja ne bi trebala da bude prostor na kome se izdržava kazna onih lica koja su osuđena pred Međunaordnim krivilnim sudom za bivšu Jugoslaviju bez obzira što su potpisali taj ugovor sa MKSJ-om i kasnije ga produžili sa mehanizmom, upravo zbog toga što Velika Britanija ne ispunjava osnovne elementarne uslove koji su predviđeni međunarodnim satndardima, a posebno potvrđeni tim njihovim potpisom sa MKSJ odnosno međunarodnim mehanizmom. Jer oni nemaju prevodica, pa oni ne znaju šta on govori, maltene svjetska zavera“, rekao je Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića.

Ništa novo kada je u pitanju odnos haškog tribunala prema Srbima, kažu u centru za istraživanje rata. I sa njima je prekinuta komunikacija. Ne dešava se, kažu, prvi put. General Radislav Krstić doživljavao je veće neprijatnosti. A ni on nije jedini.

„Evo jedan od najsvježijih slučajeva, odnosi se i na gospodina Brđanina. U slučaju Brđanina to je bio smrtni ishod, iz svega ovoga priizilazi da su opravdane bojazni šta će se uopšte desiti sa gospodinom Karadžićem ako imamo u vidu praksu u haškom tribunalu u prethodnim slučajevima. Ono što mi u centru znamo jeste da je komunikacija sa prvim predsjednik Republike Srpske unazad nekih 3, 4 mjeseca prekinuta, mi smo imali određeni vid komunikacije putem elektronske pošte i telefonski“, rekao je Viktor Nužić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Takvi slučajevi trebali su da budu alarm da se transfer Karadžića u Velikoj Britaniji, kao i bilo koga drugog, nikada nije smio potpisati. Radovan Karadžić, prema svim međunaordnim propisima, trebalo bi da bude u jednoj od najbližih zemalja EU, koje ispunjavaju međunarodne standarde za izdržavanje kazne.

„Zatvor je zatvor, bez obzira što različiti pričaju da su ovakvi ili onakvi uslovi“, rekao je Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

A prvi predsjednik Srpske boravi u jednom od najgorih. Jedina komunikacija koja će mu biti dozvoljena u narednom periodu je sa advokatom koji će se baviti tematikom zaštite prava. I iz BORS-a su pozvali na zaštitu istih. Jer, kada su Srbi u pitanju, ona se kako kažu, jedino tada ne poštuju.

os haškog tribunala prema Srbima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *