Pronađeni ostaci Titana i tijela putnika

VAŠINGTON – Američka Obalska straža potvrdila je da su ostaci turističke podmornice Titan, uništene u imploziji, kao i, kako se pretpostavlja, ostaci tijela pet putnika, pronađeni i izvučeni na obalu radi istrage.

Ostaci Titana, koji je implodirao 18. juna spuštajući se prema olupini Titanika, kao i ostaci tijela putnika prevezeni su u luku Sent Džons, u Njufaundlendu u Kanadi, oko 650 kilometara sjeverno od mjesta nesreće.

 Obalska straža transportovaće ih u američku luku gdje će ih analizirati mornaričko istražno telo osnovano ove sedmice radi zvanične istrage nesreće Titana.

Američki stručnjaci obaviće i zvaničnu analizu ostataka tijela putnika koji su pažljivo uzeti s olupine na mjestu nesreće, dodaje se u saopštenju Obalske straže, prenosi Rojters.

Očekuje se da će ispitivanje ostataka rasvijetliti uzroke implozije podmornice Titan u kojoj je pet osoba krenulo prema olupini Titanika, potonulog prije više od 100 godina u sjevernom Atlantiku.

Fragmenti podmornice, koja je izgubila kontakt s brodom oko jedan sat i 45 minuta nakon početka dvosatnog urona, pronađeni su na dubini od oko četiri kilometra na dnu okeana, oko 500 metara od olupine Titanika, prenosi Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *