PRNJAVOR: Saborci uz ratnog druga i u miru!

Svjedoci smo da je veliki broj boraca proteklog Odbrambeno otadžbinskog rata zaboravljen od države za koju su se borili, međutim saborci i ratni drugovi i dalje su tu jedni za druge.

U prnjavorskom selu Otpočivaljka u teškim uslovima živi Duško Dvorančić, borac prve kategorije.

Nevenko Pančić iz Kulaša, Drago Vasić iz Okolice i Velibor Remiž iz Donjih Vijačana, uz donacije pomoći, sugrađana, saboraca i privatnih firmi koje žele ostati anonimne odlučili su da rekonstruišu trošnu kuću ovog borca.

Sve radove izvodili su saborci, koji se nadaju da će ova priča uticati i na druge da pokrenu slične akcije.

Ovu pozitivnu priču zaključujemo pjesmom naše Danke, ćerke Ilije Golića, borca i RVI.

E MOJ HRABRI ,VELIKI BORCE, OSTAVILI TE SVI KAO DA SI ZAMORCE! NISI SVOJU DRZAVU HTIO BEZ BORBE DRUGOME DATI, ISAO SI HRABRO PRED NEPRIJATELJA STATI!

OSTAO SI SAM U TESKIM SJECANJIMA RATA, SA PITANJEM DA LI TVOJA BITKA VRIJEDI?! OSTAVILI TE SVI KOJI SE SAD TVOJIM DJELOM DICE, A BRIGA IH DA LI SI ZIV ILI ZIVIS U BJEDI.

MEDJU PRVIMA SI OBUO TESKE RATNICKE CIZME TE DEVEDESET I PRVE, ALI TEBE I JOS MNOGO HRABRIH JUNAKA ZABORAVISE, DA ZIVITE TEZACKI,MUCKI,PA I BEZ KRUSNE MRVE! SA HRABRIM SABORCIMA TESKI ROV TIH GODINA GAZI, ALI OD KAD SE SVE ZAVRSI, OSJETI KAKO GA NIKO NE CJENI, KAKO NECOVJEK JUNACKO SRCE ZGAZI!

NE SJETISE SE JUNAKA NI VLAST,NI UDRUZENJA,NI SAMOZVANI VELIKI POBOZNI LJUDI, ZABORAVILI ONU OD PATRIJARHA PAVLA: “BUDIMO LJUDI”!!!! E MOJ JUNACE I BEZGRESNA CRKVA ZA TOBOM DOK ZVONI PLACE,A DUSA SVECA JECA,KAD VIDI STA SE U NJOJ ZBIVA,KAKVI SE POLITICKI BIZNISI U NJOJ VODE….A NE SJETE SE TEBE I TVJJIH JUNAKA KOJI NAS OSLOBODISTE DA NOSIMO MIRNO CASNI KRST,DA ZIVIMO MIRAN ZIVOT,ZIVOT SLOBODE.

ALI BORCE IPAK NISI SAM HVALA DRAGOM BOGU, TU SU TVOJA SABORCA DVA,KOJI TI POMAZU DA DODJES NEKAKO DO MIRNE DUSE I SNA. NE DA TE TVOJ DRAGO,KOJI JE S TOBOM GAZIO VIHORE RATA,A NI TVOJ REMAC,OBOJICA TE VOLE KAO NAJRODJENIJEG BRATA!!! VOLE TE ONI MNOGO, I SVE BI TI I VISE DA MOGU DALI, POGLEDAJ SVIJETE STA SMO DOCEKALI!!!

DA ISTI ONI KOJI SU OD RATNICKOG METKA BJEZALI,DA IH NIKO NE POGLEDA,DA SU SVIMA U MISLIMA BEZ TRAGA ZALUTALI! PROBUDITE SE BAR VI POSTENI LJUDI,SJETITE SE NJIH,KOJI SE UPUTISE TAD U TO LUDILO RATA, SAD NAM MIRNA ZORA ZARUDI,

SAD ZAHVALJUJUCI NJIMA, MOZDA JE ZIV TVOJ I MOJ TATA,MOZDA BAS TI SESTRO ZAHVALJUJUCI NJIMA GRLIS SVOGA BRATA! ZBOG NJIH NAM MIRAN SAN BEZ METKA SNIVAJU NASA DJECA,MA ZA SVAKIM JUNAKOM RATA MOJA DUSA JECA! DOK SVE OVO PISEM,ZAMISLJAM VAS RATNI STROJ,VASE TESKE DANR,RANE,VAS RATNICKI BOJ…..

RAZUMIJEM TE BORCE MOJ,JER I MOJ OTAC JE INVALID TOG RATA I SABORAC TVOJ…. ZA MENE STE ANDJELI STO ZEMLJOM HODAJU, ZASLUZILI STE DA VAM SE LJUBE STOPE,DA VAM SE KLANJAJU,A NE OVAKO PONIZNO I NISKO DA VAS ZABORAVLJAJU!!!!

POGLEDAJ SIRE TI COVJECE,SVE OVE PROCITANE RIJECI,POMOZI BORCU NA BILO KOJI NACIN,MOZDA MU SE ZGAZENA RANA ZABORAVA ZALIJECI! ZELIM TI JUNACE SVAKI MIRAN DAN,HVALA TI ZA MIRNU NOC I SVAKI ODSANJALI SAN! JA TE NIKAD ZABORAVITI NECU,OD SRCA CU TI S PONOSOM POMOCI,ZELIM TI ZDRAVLJE I SRECU!!!!!! ZASLUZIO SI SVE TO,PONOSAN BUDI NA SEBE,JER NISI BILO KO…. RIJETKO KO IMA SRCE JUNACKO!!!!

ALI DA ZIVOT NIJE BAS TOLIKO GORAK, BIO JE POKRETAC I JEDAN TOCAK! UDRUZIZE SE DOBRA SRCA, NIKNU KAO PECURKA BORCEVA KUCA! POKRENU SE TOCAK SRECE,ZIV JE BORAC I ZIVJECE!PROCITAJTE SADA STIHOVE OVE, SVAKI STIH BAS TEBE ZOVE. ODVOJ NESTO OD SRCA NE TRAZIM TI MNOGO, STA GOD DA SI DAO, NISI SVJESTAN KOLIKO SI POMOG'O!!!!

OVO SU RIJECI O ZABORAVLJENOM BORCU, NA NEKI NACIN TVOME TVORCU. STVORIO JE I TEBI MIRAN SAN, ALI ZABORAVILI BORCA DOK SI DLANOM O DLAN. ALI…… SLICAN SE SLICNOM RADUJE SABORAC SVOM SABORCU POMOC DARUJE. BRACA SU ONI PO ORUZJU I KRVI, NE DAM TI NERODJENI BRATE DA TE ZABORAV POKIDA I SMRVI! TRI SABORCA REPUBLIKE SRPSKE KRENUSE DA POMOGNU NERODJENOM BRATU ZA KUCNI PRAG, BEZ PRSTA I NOGE SAZIDASE KUCU, OSTAVISE NEIZBRISIV TRAG!!!!

RADILI SU I VISE NEGO STO SU MOGLI, DA BI SABORCU SVOM DA ZIVI KAO COVJEK POMOGLI. KRENUSE TOG DANA SA MALO SNAGE,A MNOGO VOLJE SAMO DA ZABORAVLJENOM SABORCU BUDE BOLJE. AKTIVIRASE SE TADA I NEKE FIRME I DOBRI LJUDI, ALI UZ USLOV DA OSTANU ANONIMNI JER KOD NJIH VAZI PRAVILO “SAMO COVJEK BUDI”!!!!

NEGO….. KO SU TA TRI NERODJENA BRATA, PITAS LI SE TI STO SAD CITAS OVO??? TO SU DRAGO,PANCO I REMAC ,BOG IM POMOGO! POMOGOSE SVOM BRATU DULI, NE DADOSE DA ZIVI SAM ZABORAVLJEN OD SVIH,ZIVOT RAVAN NULI. E SAD ZASTO JE NEKO NAPISAO SVE OVE RIJECI I SVE OVO….???!!! PROBUDI SE PRNJAVORE!!!!!!!!!! OVAJ BORAC JE LIST TVOJE GORE!!!!!!!!

PROSIRITE VIDIKE SVI DOBRI LJUDI, KAD VEC NAMJERNO NECE DA VIDI ONAJ KO TREBA, VJERUJTE DA MNOGIMA OD NEZASLUZENOG POSLERATNOG ZIVOTA OD NEIMASTINE SMRT GREBE I VREBA!!!!

PREZIVJELI SU TAJ PAKLENI RAT,SAV TAJ RAZVRAT, A SAD ZIVI ZABORAVLJEN,SJECANJA RUZNA I TUGA , SVAKOG DANA DAHCU MU ZA VRAT. PONOSAN JE ON,SAMIM TIM STO JE BORAC, NECE TAJ NIKAD DA KUKA, ALI AKO POGLEDAS MALO DUBLJE VIDJECES DA GA JE STIGLA SVAKA ZIVOTNA MUKA. OVO JE BORAC KOJI JE UCESNIK CITAVOG RATA, KOGA JE NEKAKO IGROM SUDBINE PROMASIO METAK I ZLA GRANATA…. SAD SU ONI TIM NEKIMA OSOBE OD TERETA, ALI ZIVI BORCE KAKO TAKO,ZIVI IZ INATA!!!

ZABORAVLJEN SI BORCE,A TAKVIH JE JOS MNOGO, PRUZI MU RUKU TI STO CITAS,BOG TE POMOGO! A OVI STO NE ZELE DA IH VIDE,NEKA SE STIDE, JEDNOG DANA CE TAJ ISTI BOG KAZNJAVATI IH STROGO! TRZNI SE PRNJAVORE ,MOZES TI TO, SVACIJE GRLO ZASLUZUJE DA BUDE ZDRAVO I SITO!!!!

A I TA VLAST BORCE, ZABORAVI I ONE STO OSTAVISE DIO SVOGA TJELA U BORBI, LAKSE BI IM BILO DA IM DUSU DROBILICA ZDROBI. POMENU KAD,KAD NA PONEKOJ STRANACKOJ SLAVI, ONE STO SU ZIVOT U BORBI DALI. ZNAM DA IH NE POMENU STO IH NEKO OD NJIH VOLI, VEC OPET IZ KORISTI SAKUPLJAJU ZA SEBE GLASOVE, NA NECIJOJ TRAGEDIJI I DUSEVNOJ BOLI. ZATO TI KOJI SI SVE OVO PROCITAO,TI POMOZI TOM NEKOME KOME TREBA MALO,NE IZ NEKE KORISTI,VEC IZ COVJECNOSTI…..DA PRED BOGOM STANEMO PLEMENITOG SRCA SVI RAVNOPRAVNI ISTI ,U DUSI CISTI!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *