PRNJAVOR: Komandant se vratio kući na svoj rođendan (FOTO)

PRNJAVOR – Kada je početkom oktobra 1991. godine Živojin Žika Kuzmanović, profesor matematike i fizike, u ratu komandant Prvog bataljona Prnjavorske brigade, na Vučijaku stao ispred mobilisanih mladića i dobrovoljaca, kazao je: “Dragi moji đaci, moja vojsko, ovo nije školski čas, ni matematika, ni fizika, ovo je rat. Ovo nije lekcija koju smo učili niti se za nju pripremali. Ovo je nešto drugo. Država koju smo imali i voljeli, napadnuta je. Svojim životima branićemo druge živote. To je naš zadatak i naša uloga. Ja ću prvi, a vi za mnom”, kazao je omiljeni srednjoškolski profesor u vojničkoj uniformi.

Foto: Milan Pilipović 

Svjedoče o tome, 33 godine kasnije, bivši pripadnici ove jedinice, u stroju ispred skulpture svoga komandanta, majora, kojeg odmila kratko zovu Žika.

“Skulpturu, spomenik komandantu podigli smo zato što je on zaslužio da ga se sjećamo. I mi i naši potomci. U ovom selu, on je rođen. Danas se vratio kući, na svoj rođendan”, salutira Gojko Vuković. Uzbuđen je, potresen i ponosan, istovremeno.

Svečano otkrivanje skulpture, koju je izradio Vujadin Malešević iz Dervente, biće na Spasovdan, 13. juna. Istog dana, na otvorenoj sceni, biće prikazan dokumentarni film o Prvom bataljonu Prnjavorske brigade i komandantu Živojinu Kuzmanoviću, u produkciji “Kozara media”.

“Za nas će to biti veliki dan. Dugo se za to pripremamo. Zahvalni smo mnogima koji su nam pomogli, našim bivšim borcima, njihovim porodicama, preduzećima i ustanovama, boračkim organizacijama i opštini Prnjavor, načelniku Darku Tomašu, koji su prepoznali ovu ideju i pomogli da je realizujemo”, rekao nam je Brane Tubak.

Živojin Kuzmanović rođen je 25. aprila 1941. godine. Bio je major Vojske Republike Srpske. Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvijezde trećeg reda. Umro je 31. januara 2010. godine.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Samouvjeren i oprezan

Vujadin Malešević, autor skulpture, kaže da je Kuzmanović klasičan srpski oficir, koji je zadržao čast, čojstvo i snažan karakter.

Njegov stav je u pokretu. On je oficir jasnih stavova, snažna ličnost, čvrstog koraka, samouvjeren ali oprezan, sa rukom na opasaču. I puškom u ruci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *