Pretresi u Banjaluci i Laktašima

“Transporter”

U  nastavku operativne akcije “Transporter” uhapšeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Hapšenje su izvršili policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminilitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i Federalne uprave policije pod nadozorom Tužilaštva BiH.

– Na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je veći broj pretresa vozila i objekata koje koriste navedene osobe na području općina Banja Luka, Laktaši, Sarajevo i Bugojno, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više komada vatrenog oružja, municije, skupocjena putnička motorna vozila, veći broj mobilnih telefonskih aparata te određena poslovna dokumentacija u vezi poslovanja privrednih subjekata – saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Nakon završene kriminalističke obrade, uhapšeni će danas biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Akcija “Transporter” je usmjerena na razotkrivanja organizovane kriminalne grupe koja se bavila izvršenjem krivičnih djela iz oblasti neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga i krijumčarenjem akcizne robe, a realizuje se u kontinuitetu u vremenskom periodu od 17. jula 2021. godine do dana 19. juna 2023. godine uz saradnju i podršku EUROPOL-a, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Iz MUP-a RS-a podsjećaju da je do sada ukupno uhapšeno 38 osoba od čega šest policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, jedan savjetnik Ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH i jedan pripadnik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Također, pronađeno je i privremeno oduzeto 303,8 kg opojne droge marihuana, veće količine novca (oko 250.000 evra), oružja i municije, više skupocjenih vozila, veći broj mobilnih telefonskih aparata i određena poslovna dokumentacija, dodali su.

U toku realizacije operativne akcije sprovedena je finansijska istraga kojom je privremeno blokirana imovina u vrijednosti oko 12 miliona konvertibilnih maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *