Preminuo glumac Žarko Laušević

“Obavještavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, poslije kraće i teške bolesti, preminuo Žarko Laušević. O datumu i mjestu sahrane javnost će biti blagovremeno obavještena”.

Tužnu vijest o odlasku slavnog glumca podijelila je njegova kćerka Anita, a obavijest mahom prenijeli mediji u susjedstvu.

Žarko Laušević rođen je na Cetinju, 19. januara 1960, a sredinom 1980-ih bio je na vhruncu slave u bivšoj SFRJ. Laušević je u Podgorici (ondašnjem Titogradu) završio gimnaziju, a 1982. u Beogradu glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti. Te je godine postao i član Jugoslavenskog dramskog kazališta.

Iznimnu popularnost donijela mu je uloga u srbijanskoj televizijskoj seriji Sivi dom (1984.). Nakon toga uslijedile su Lauševićeve uloge koje je sve ostvario u uglavnom srbijanskim filmovima: ŠmekerDogodilo se na današnji dan, Braća po materi, Boj na Kosovu, Kaži zašto me ostavi, Bolje od bekstva, te je postao jedan od najpriznatijih glumaca bivše SFRJ.

Za ulogu u filmu koji je nastao u koprodukciji hrvatske i srpske kinematografije Oficir s ružom iz 1987., dobio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg glavnog glumca.

U ljeto 1993. godine, Laušević je napadnut od grupe huligana ispred jednog kafića u Podgorici. U samoodbrani je iz svog pištolja usmrtio dvojicu napadača, a trećeg teško ranio. Prvo je osuđen na 13 godina zatvora, a 1998. kazna mu je promijenjena na četiri godine zatvora. Pušten je nakon što je odslužio 4,5 godine. Jedno vrijeme je živio i u Sjedinjenim Američkim Državama. Odlukom Vrhovnog suda 2001. godine, ponovno je osuđen na 13 godina zatvora, a 2011. pomilovao ga je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *