Predsjednik Slovenije otvoreno zaprijetio Republici Srpskoj!

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je ovih dana boravio u posjeti Turkiye, odgovarao na pitanja novinara AA o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, kao i o rusko-ukrajinskom ratu

Dugoročno gledano, jedini način rješavanja problema na Zapadnom Balkanu je ubrzanje procesa članstva zemalja u Evropsku uniju. Ako Srbija odluči stati na drugu stranu, budućnost Republike Srpske u BiH može dobiti drugačiji zamah, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je ovih dana boravio u posjeti Ankari, gdje se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, te učestvovao na Konferenciji ambasadora koja je održana u glavnom turskom gradu. Pahor je odgovarao na pitanja novinara AA o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, kao i o rusko-ukrajinskom ratu.

Podsjećajući kako je i Balkan patio od sličnih sukoba, Pahor je rekao da već duže vrijeme pokušava skrenuti pažnju svojih kolega u NATO-u i EU-u na događanja na Zapadnom Balkanu.

“Neke zemlje su pod direktnim pritiskom Rusije”, upozorio je Pahor.

Ističući također da je Srbija pod velikim pritiskom da provede sankcije zapadnog bloka i EU-a, Pahor je podsjetio da se proces članstva Srbije u EU nastavlja i založio se za ubrzanje procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Pahor je rekao da pridaje važnost članstvu u EU-u kako bi se pokazalo na čijoj su strani sve zemlje, uključujući i Srbiju.

“Ako Srbija odluči stati na drugu stranu, budućnost Republike Srpske u BiH može dobiti drugačiji zamah”, upozorio je Pahor.

Podvukao je kako želi vidjeti sve zemlje Zapadnog Balkana u EU što je prije moguće, te kazao:

“Jedino rješenje je ubrzati proces članstva u EU. Mislim da bi EU trebala učiniti više. Sličan proces vidimo i u odnosima Kosova i Srbije, kao i u napetosti između pojedinih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini, gdje se sa zebnjom očekuju izbori.

Dugoročno gledano, jedini način rješavanja ovih problema je ubrzanje procesa članstva u EU”.

– “Zapadni Balkan će biti izložen još više Rusiji ako NATO nastavi čekati” –

Pahor je također ustvrdio da bi trebalo biti sličnog ubrzanja i ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, te kazao:

“Želim da Bosna i Hercegovina postane sljedeća članica NATO-a. Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u važno je za promjenu kretanja na Zapadnom Balkanu”.

Napominjući da radi i na tome da Bosna i Hercegovina do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU, Pahor je istaknuo važnost početka pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za Zapadni Balkan.

Rekao je da na Zapadnom Balkanu ima isto toliko prilika koliko i problema.

“Regija će otići ili na jednu ili na drugu stranu. U ovom trenutku akcije NATO-a su od velike važnosti. Ako nastavi čekati, Zapadni Balkan će biti još više izložen Rusiji i moglo bi doći do problema”, rekao je slovenački predsjednik.

Cijeli intervju čitajte na OVOM LINKU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *