Poznato šta će u Briselu biti konačna ponuda za Kosovo i šta se dešava ako Srbija odbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovaraće danas u Briselu sa evropskim zvaničnicima o francusko-njemačkom prijedlogu. Na stolu će biti sporazum, za koji su obe strane rekle da su spremne da ga prihvate i rade na njegovoj implementaciji. Obe strane imaju svoje “ali”, zbog čega će do danas popodne biti neizvjestan epilog sastanka na kojem bi Vučić i Kurti još jednom trebalo da budu “oči u oči”.

Lideri Srbije i Kosova sastaće se danas odvojeno u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a najvjerovatnije će se zajedno sastati Vučić i Kurti.

Tema je jedna – nastavak puta ka normalizaciji odnosa dve i potpisivanje barem osnovnog „papira“ dvije strane. Beograd je već nekoliko puta postavio svoje crvene linije – priznanje Kosova i ulazak Kosova u UN, dok je za Prištinu kamen spoticanja sve vreme bilo formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je uoči sastanka najavio da ga očekuje težak susret, ali da je spreman da radi na implementaciji sporazuma. I Kurti je u više navrata istakao da je spreman da prihvati evropski predlog, iako je u više navrata ponovio da mu „smeta“ ZSO.

Detalji u vezi njemačko-francuskog prijedloga za rješavanje kosovskog pitanja, objavljeni su prvi put u albanskim medijima. Tek nekoliko dana kasnije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je video ovaj dokument, da je odbio da ga primi, ali da ne zna da li će to uraditi.

Nakon toga je Srbija poslala svoj non-pejper kojim je sugerisala da traži određene izmene u predlogu. Dodatno, predstavnici evropske zajednice su u više navrata pominjali da je „šargarepa“ za prihvatanje sporazuma ulazak Srbije u EU, dok je predsjednik Srbije govorio šta je štap – odlazak investicija, usporavanje evropskog puta, dok je Viola fon Kramon poručila da strane ukoliko ne prihvate sporazum – sledi međunarodna izolacija.

Izvjestilac za KiM u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da će strana koja odbije francusko-njemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana, kao i da pokušaji da se Zajednica srpskih opština (ZSO) opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Ona je za portal Albanijan post rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspjeh i dodala da to dobro znaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *