POTPUNI ŠOK! UKRAJINA POSLALA ZVANIČAN ZAHTEV FIFA: Izbacite momentalno ovu državu sa Mundijala!

Fudbalski savez Ukrajine podneo je zvaničan zahtev FIFA da se reprezentacija Irana izbaci sa Svetskog prvenstva u Kataru. I to samo tri nedelje pre početka Mundijala.

Foto: Profimedia

Politika se ozbiljno umešala u sport, a FIFA je pod ogromnim pritiskom. Britanski “Skaj sport” piše da fudbalski krugovi iz Zapadne Evrope traže izbacivanje Irana sa Mundijala, pošto je ta država navodno dala podršku Rusiji tokom njene specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ostaje da se vidi hoće li FIFA podleći pritiscima i u kratkom vremenskom roku pred početak SP u Kataru pokrenuti postupak izbacivanja reprezentacije Irana.

Čak i da FIFA napravi presedan i izbaci Iran sa Mundijala, Ukrajinci nemaju čemu da se nadaju, jer oni sigurno neće moći da igraju u Kataru. Naime, prema pravilniku FIFA samo reprezentacija iz iste federacije, a to znači Azije, može da zameni izbačenu selekciju. U ovom slučaju profitirala bi selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Inicijativu za izbacivanje Irana u britanskim medijima prvo je plasirao Sergej Palkin, direktor Šahtjora iz Donjecka. Zatim je i Italija stidljivo i neformalno zatražila isto, preko ambasadora te zemlje pri Ujedinjenim nacijama Mauricija Masarija koji je poslao protestno pismo predsedniku FIFA Đaniju Infantinu.

Fudbaleri Irana nalaze se u grupi B na Svetskom prvenstvu, zajedno sa selekcijama Engleske, Sjedinjenih Američkih Država i Velsa. Mundijal u Kataru biće igran od 20. novembra do 18. decembra.

Kurir sport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *