Potez Rusije izazvao gnjevnu reakciju Japana

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu sa Japanom i zamrznula je zajedničke projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

Russian President Vladimir Putin and Prime Minister Dmitry Medvedev meet with members of the government in Moscow on January 15, 2020. – The Russian government resigned on Wednesday after President Vladimir Putin

Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

“U sadašnjim uslovima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu”, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći “otvoreno neprijateljske stavove” Japana i pokušaje “nanošenja štete interesima naše zemlje”.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju “nepravednom” i “potpuno neprihvatljivom”.

Japan je prošle sedmice najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje obima zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

Prošle godine predsjednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokio i Moskva žele dobre odnose te da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se također povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim otocima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, stoji u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *