Poslodavci inkasirali milijarde, radnicima mrvice i to u kovertama

Iako su privrednici prošle godine inkasirali čak 2,25 milijarde KM, odnosno 332 miliona više nego godinu ranije, nisu se posebno pretrgli da povećaju plate radnicima koji su im tu zaradu omogućili.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da se u godini korone i kada su poslodavci na sva usta kukali da nema radnika, da je poslovanje onemogućeno i otežano, a nama svima slijedi katastrofa, kod onih najglasnijih rezultat mjeri u milionima maraka profita.

– Trgovinski lanci su ostvarili milionsku dobit, kao i prerađivačka industrija, recimo obućarstvo. Oni imaju brojne benefite koje je Vlada Srpske dala, plaćaju samo četvrtinu doprinosa, a ostvarili su dobit u milionima. Svaka njima čast, ali nije u redu što su na dobit platili samo 10 odsto poreza. Ako su i povećali plate, to je bilo malo i u kovertama, jer znamo da je nisko oporezovana dobit u našem sistemu generator sive ekonomije. Zaradite svoj milion, platite dažbine i trošite 900.000 kako hoćete. To je logika poslodavaca, najbolji sam sebi, platim radnika “u koverti” jer je manji porez – kaže Mišićka i napominje da analize dalje pokazuju da je jedna trećina BDP-a u sivoj zoni i da je veliki dio kolača, odnosno zarade ostao neprijavljen.

Ona kaže da treba uporediti ostvarenu dobit u prerađivačkoj industriji gdje je prosječna plata 922 marke ili građevinarstvu gdje je prosječna plata 802 marke, dok je kvadrat stana trenutno poskupio na blizu 5000 maraka.

– Nije pošteno da se iz dobiti ne izdvoji procenat za one koji su stvarno radili. Neki poslodavci zaista jesu povećali plate, njima svaka čast, ali ogromna većina nije i oni se oslanjaju na benefite Vlade, smanjenje zbirne stope doprinosa. Oni ništa nisu odvojili od sebe, samo su prebacili radniku ono što su dobili od države. Naravno, treba da se pomogne i da nam raste BDP, ali treba i mi da živimo bolje, a sitaucija se samo popravlja samo poslodavcima koji su najglasniji u ponavljanju da je teško i da im država malo daje. Radnici odlaze, a država podržava poslodavce u realnom sektoru. Dobro, treba, a ko onda podržava radnike – pita ona.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić kaže da su plate kontinuirano rasle rapidno u proteklih nekoliko godina, što se nastavilo i u tekućoj. Sve što zajedno stvaramo, kaže on, sa našim radnicima i dijelimo u nekom odnosu. On kaže da se podatak o dobiti mora uzeti sa apsolutnom rezervom.

– Podatak za ukupno ostvarenu dobit svih poslovnih subjekata u Srpskoj mora se uzeti sa rezervom, pogotovo kada imamo u vidu činjenicu da nismo riješili problem neformalne ekonomije i plata u kešu. To je ozbiljan problem naše zajednice. Kada bismo izmjerili taj dio koji se odnosi na takve isplate i nezakonito poslovanje, onda bi mogli razmišljati kolika je ukupna efikasnost poslodavaca i upravljanja kapitalom. Zato sve moramo komentarisati sa rezervom, i rast plata, količinu dobiti, jer nismo kao sistem riješili pitanja neformalne ekonomije – kaže Aćić.

On govori da postoji “ekipa koja te podatke na najradikalniji i najgluplji način komunicira prema javnosti”, koja kao rezultat ima to da su poslodavci ocijenjeni kao oni koji su sve uzeli a nisu ništa dali radnicima.

– Suština je da je potenciranje tako velikog broja, a da niko ne zna suštinu, čista manipulacija javnosti i dodatno usložnjavanje odnosa poslodavca i radnika za koji nema potrebe, jer imamo mnogo drugih problema. Nije više samo pitanje hoće li rasti plate, nego hoćemo li izdržati udare koji nam dolaze izvana – kaže Aćić.

Inače, Agencija za posredničke informatičke i finansijske usluge (APIF) juče je izašla sa informacijama da su ukupni prihodi ostvareni u privredi Republike Srpske u 2021. godini za 15,75 odsto viši u odnosu na ostvarene u 2020. godini.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *