Policajci Nijaz i Đorđe tražili od putnika da 20 eura sakrije u toaletu, na polici iznad vodokotlića

Nije im bilo na umu da mogu dobiti zatvorske kazne i do 10 godina kada su od putnika tražili da 20 eura sakrije u toaletu, na polici iznad vodokotlića

Službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH koja zahtijeva ili primi poklon ili kakvu drugu korist za sebe da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smjela izvršiti ili da ne izvrši što bi morala izvršiti kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Ova odredba člana 217. Krivičnog zakona BiH zasigurno nije bila na umu graničnim policajcima Nijazu Haliloviću i Đorđu Mijoviću kada su 26. avgusta 2021. godine oko 10.45 sati na Međunarodnom graničnom prelazu Hum od putnika iz Albanije tražili mito i to od 20 eura! – piše Fokus.

Tužilaštvo BiH objavilo je anonimiziranu optužnicu u kojoj je sročeno nekoliko frapantnih detalja ovog događaja koje dobro ilustruje sve aspekte neisplativosti korupcije.

Naime, kako se navodi u optužnici, Halilović je bio vođa tima, a Mijović je tog dana bio raspoređen na poslovima policajca za graničnu kontrolu kada su ustanovili da navedeni putnik ne posjeduje nijedan dokaz iz odluke o dodatnim uslovima za ulazak stranaca u BiH (negativan nalaz PCR testa, potvrda o vakcinaciji i sl.).

Mijović je, ističe se, o tome usmeno informisao Halilovića a onda su njih dvojica od putnika tražili 20 eura da ne izvrše radnju koju su bili obavezni izvršiti. A to su učinili na način da su ovog putnika uputili u toalet te na polici iznas vodokotlića ostavi 20 eura i pokrije ih toalet papirom, što je ovaj putnik i učinio. Zanimljivo je da je tokom pretresa baš ovih 20 eura pronađeno kod Halilovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *