Poginuo predsjednik Irana!

Nakon više od 10 sati potrage spasioci su pronašli olupinu helikoptera u kojem su letjeli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

“Nisu pronađeni preživjeli”, na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, objavile su iranska državna novinska agencija IRINN i poluslužbena novinska agencija Mehr News.

Sljedeći u liniji nasljeđivanja je bi prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, ako to odobri iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.

Iranski vrhovni vođa služi kao konačni arbitar u domaćim i vanjskim poslovima u Islamskoj Republici, zasjenjujući ovlasti predsjednika zemlje.

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se u nedjelju srušio u sjeverozapadnom Iranu, uključujući tri dužnosnika, imama i članove letačkog i sigurnosnog tima, izvijestile su iranske vijesti Tasnim.

Medijska kuća koju vodi IRGC, Sepah, izvijestila je da su među njih devet: iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian; Guverner pokrajine Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, imam za molitvu petkom u Tabrizu Mohammad Ali Alehashem kao i pilot, kopilot, šef posade, šef osiguranja i još jedan tjelohranitelj.

Bivši tvrdokorni šef pravosuđa, Raisi je bio osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudac izabran je 2021. godine na mjesto predsjednika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *