PALA ODLUKA! Odlučeno ostaje li Piksi selektor Srbije ?

Srbija je sinoć remijem sa Danskom 0:0 završila nastup na EP.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojkovic konferencija za medije at Sports center of Serbia Footbal Federation on December 05, 2022 in Stara Pazova, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Dugogodišnji selektor Srbije Dragan Stojković Piksi ostaje na funkciji.

Reprezentacija Srbije nije uspjela da ostvari cilj i prođe grupnu fazu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, ali to neće izazvati velike promjene u nacionalnom timu. Selektor Dragan Stojković Piksi ostaće na čelu A selekcije i u narednom periodu, predvodeći je u elitnoj diviziji Lige nacija, ali i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Kanadi, SAD i Meksiku.

Jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera svih vremena i pored neuspjeha na EURO 2024 ne želi da podnese ostavku na selektorsku funkciju. Smatra Piksi da bi u narednom periodu mogao da povede Srbiju ka novim uspjesima – trećem uzastopnom plasmanu na veliko takmičenje ili pobjedama protiv nekih od najboljih evropskih selekcija. Sa druge strane, ni Fudbalski savez Srbije u ovom trenutku nije spreman na raskid saradnje!

Jedan od razloga za to je i novi višegodišnji ugovor koji su potpisali FSS i Dragan Stojković, a koji treba da važi do ljeta 2026. godine, odnosno da istekne nakon učešća Srbije na narednom Mundijalu – ako se tamo plasiramo. Još ranije se pričalo da bi prijevremeni raskid saradnje koštao FSS čak milion evra, ali je Piksi na konferenciji poslije Danaca istakao da u njegovom ugovoru na postoje nikakve klauzule tog tipa.

Jasno je da Fudbalski savez Srbije ne bi produžio ugovor selektoru Stojkoviću na još dvije godine, ukoliko je imao namjeru da ga otpusti nakon lošijeg rezultata na Evropskom prvenstvu. Praktično to znači da bi odlazak sa selektorske klupe u ovom trenutku bio samo Stojkovićeva odluka, a kao što smo već rekli na početku teksta, Piksi ne misli o tome!

To znači da bismo selektora Dragana Stojkovića na klupi nacionalnog tima mogli da gledamo čak pet godina, što je prava rijetkost u istoriji srpske reprezentacije. Piksi je prvi selektor Srbije koji je dobio dva kompletna ciklusa na čelu reprezentacije, a sada će očigledno predvoditi tim i u trećem. Takav luksuz je posljednji imao Ivica Osim na klupi Jugoslavije između 1986. i 1992. godine, najviše zahvaljujući autoritetu Miljanja Miljanića koji ga je nakon početnog neuspjeha sačuvao na funkciji, prenosi Mondo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *