Ovo je briselski spisak uslova domaćim liderima

BRISEL – Čelnici Evropske unije zatražili su od lidera parlamentarnih stranaka u BiH da potpišu izjavu u kojoj se obavezuju da će u roku od šest mjeseci nakon oktobarskih izbora usvoje izmjene zakona o VSTS-u i Zakona u sudovima te Zakon o sprečavanju sukoba i interesa i Zakon o javnim nabavkama kao i da sprovedu “ograničene ustavne i izborne reforme, u potpunosti u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OEBS-a i GREKO-a”.

Od lidera je zatraženo da preduzmu sve korake da izbori budu efikasno organizovani i sprovedeni na “uredan način”, a da kampanju vode pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.

Takođe, navedeno je da će nastaviti usklađivanje BiH sa zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU, uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim tom politikom, u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Učesnici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH, te podsjećaju na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta 2022. godine – navodi se u dokumentu.

Od lidera je, između ostalog, zatražena i posvećenost punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka, uključujući i one Ustavnog suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *