Otrovni dim iz Osijeka ide prema BiH!

Oko 40 minuta iza ponoći u krugu dvorišta kompanije za preradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest došlo je do požara u kojem još uvijek gori plastična masa i ambalaža, a pri gašenju su povrijeđena dvojica vatrogasaca.

Jak vjetar tokom noći onemogućio je osječkim i županijskim vatrogascima uspješnu lokalizaciju požara u pogonu za preradu plastike smještenom u predgrađu Osijeka. Riječ je o trećem požaru u ovom pogonu u proteklih desetak godina, no ranija dva uspješno su sanirana pri izbijanju, potvrdili su vatrogasni zapovjednici i lokalni dužnosnici. Požar gori i dalje, a ne očekuje se kako će njegovo gašenje, uprkos velikim vatrogasnim snagama, biti okončano prije večeri. Jak vjetar koji puše otrovni dim nosi prema jugu, tako da je već stigao do granice sa susjednom BiH, ali za sada su vazduh i voda za piće u gradu Osijeku ispravni  izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Gori uskladištena plastika i mljevena plastika koji su uskladišteni u pogonu kompanije “Drava International” u kojoj sve propisane mjere zaštite od požara nisu provedene, ocijenio je glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Dva vatrogasca koji su lakše povrijeđena zbrinuti su u osječkoj bolnici, kao i svi vatrogasci koji su gasili požar noćas, u prvoj smjeni, radi ustanovljenja mogućih otrovanja toksičnim tvarima koje sadrži dim, što za sada nije utvrđeno, dodao je Tucaković. Požar je još aktivan i biće sigurno tokom cijeloga dana danas aktivan –  izjavio je Tucaković, piše N1.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić poručio je građanima da ostanu u kućama te da zatvore vrata i prozore. Anušić je pozvao nadležne službe da ispitaju okolnosti požara istaknuvši kako su u ovom pogonu “deponirani milioni tona plastike bez ikakve kontrole, zatrpane i pomiješane sa zemljom, što je noćas izazvalo požar”. Ovo je situacija opasne ugroze ne samo stanovnika koji žive u blizini, nego i šire. Posljedice ovog požara sanirće se godinama, ogromnim sredstvima, a troškove trebaju snositi vlasnik ovog objekta i službe koje nisu na vrijeme reagirale –  poručio je Anušić.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *