Osuđeni osumnjičeni za ubistvo Slaviše Krunića!

BANjALUKA – Benedi Đukanović zvani Bendžo i Rodoljub Gajić osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 60 godina robije zbog ubistva vlasnika kompanije „Sektor Sekjuriti“ Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića te pokušaj ubistva vozača Gorana Ilića koji je ranjen u napadu.

Đukanović je osuđen na 40 godina robije zbog pripreme, organizovanja i izvršenja  ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, a Gajić koji je bio radnik „Sektor Sekjutirija“ i čuvao suprugu i djecu ubijenog Krunića osuđen je na 20  zatvora za pomaganje u ovom zločinu.

Emilio Baldo oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza i pušten je iz pritvora. Nakon izricanja presude se prekrstio,  kada je čuo da mu je ukinut pritvor rukovo se sa advokatima.

Đukanoviću i Gajiću je nakon izricanja presude produžen pritvor, a u izrečene kazne im je uračunato vrijeme koje su proveli do sada iza rešetaka od oko dvije godine.

Oni su presudom obavezani da  plate 100.000 KM odštete Tamari Krunić i djeci ubijenog Slaviše Krunića, dok je porodica ubijenog Pavlovića upućena  da nadoknadu štete traži u parničnom postupku. Obavezani su i da plate troškove postupka od  26.000 KM.

U zločinu je učestvovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre tokom izvršenja ubistva.

Krunić i član njegovog obezbjeđenja Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

Prema optužnici, koja je podignuta u decembru 2019. godine, Đukanović  i Kovačević ispalili su iz automatskih pušaka najmanje 36 hitaca na džip banjalučkog biznismena Krunića te tako usmrtili njega i Pavlovića.

Tom prilikom vozač džipa „tojota” Goran Ilić je ranjen, ali je kako je navedeno u optužnici, uspio da iskoči iz vozila i iz službenog pištolja ispali 14 hitaca prema Đukanoviću i Kovačeviću koji su mu uzvratili paljbu. U međusobnoj razmjeni vatre tada je poginuo Kovačević, a Đukanović je  uspio da pobjegne s puškama koje je sakrio 50 metara dalje od mjesta ubistva.  Balda su teretili da je Kovačeviću javio kada je džip krenuo ka mjestu napada.

Pripreme i zasjeda

U optužnici je stajalo da su Đukanović, Baldo i Kovačević izvršenje zločina dogovarali i pripremali na području opštine Laktaši od početka 2019. godine  do 22. aprila  kada su se sreli u jednom kafiću i detaljno dogovorili  plan  zločina. Odatle su Đukanović i Kovačević naoružani automatskim puškama otišli u Romanijsku ulicu u Glamočanima u blizinu Krunićevog imanja i napravili sačekušu sakrivši se u žbunje. Kada je džip, koji je vozio Ilić naišao pored zasjede i usporio Đukanović i Kovačević su otvorili rafalnu paljbu iz automatskih pušaka.

Sudski proces

Suđenje u ovom slučaju trajalo je skoro dvije godine i četiri mjeseca. Proces je počeo 4. marta 2020. godine  i održano je ukupno 38 ročišta i saslušan veći broj svjedoka i vještaka. Iznošenje završnih riječi u ovom slučaju trajalo je tri dana, a republički tužilac Snježana Petković tražila je da se optuženi osude u skladu s zakonom. Odbrana je tvrdila  da su cijeli proces i istraga puni nezakonitosti i da nema dokaza da se njihovi klijenti osude.

Tokom sudskog procesa vještaci  su na puškama koje su pronađene nakon ubiostva otkkrili DNK tragove Đukanovića i Kovačevića. Odbrana je tvrdila da to ne dokazuje ništa, budući da je jedan od svjedoka odbrane rekao da je Đukanović nepun mjesec prije zločina Kovačeviću za krivolov dao jednu pušku.

Optužnica u ovom slučaju  izmijenjena je nakon iznošenja dokaza optužbe, 23. juna ove godine, ali je riječ o manjim izmjenama koje se odnose samo na to sa kojih strana je sve džip pogođen.

Optuženi su se o krivici izjasnili u janauru 2020. godine i svi su negirali umiješanost u ubistvo.

Sva trojica se nalaze u pritvoru  već oko dvije godine.

Prvi je, 25. aprila 2019. godine, pritvoren Baldo koji je inače uhapšen u noći zločina , a Gajić je u pritvoru završio 13. maja te godine. Đukanović je nakon zločina pobjegao, a nakon 52 dana skrivanja predao se u Policijsku upravu Ilidža početkom juna 2019. godine.

Početak ovog suđenja bio je zakazan za 24. februar 2020. godine, ali je odgođeno za 4. mart jer je Đukanović zamijenio advokata. Suđenje je više puta odgađano zbog  pandemije virusom korona, tako i zbog procesnih razloga.

Iako se od početka istrage sumnjalo da se radi o naručenom, odnosno plaćenom ubistvu, nalogodavac zločina, kao ni motiv Krunićeve likvidacije nikada nisu otkriveni.

Obrazloženje: Baldo “imao sreće”, DNK glavni dokaz za Đukanovića

Obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća koje je izreklo presudu, Branimir Jukić je rekao da je sud utvrdio da ima dovoljno dokaza da su Đukanović i  Gajić počinili krivična djela za koja su optuženi.

– Baldo je imao sreće jer nema ni jedan dokaz protiv njega. Ne znam da li je on to uradio ili nije, ali nema dokaza – rekao je sudija  Jukić koji je izrekao presudu.

Kako je naveo nije pronađen mobični telefon sa kojim je prema opzužnici Baldo počinio krivično djelo.

Istakao je da je glavni dokaz protiv Đukanovića njegov DNK koji je pronađen na pušci.

– Na jednoj puši je pronađen njegov DNK, kao i miješani trag više osoba među kojima i njegov. Odbrana je tvrdila da je on prije zločina dao pušku Kovačeviću, ali to nije dokazano. Da je to tačno onda bi među miješanim tragovima zajedno sa Đukanovićevim bio i dnk trag Kovačevića, ali toga nema. Kovačevićev dnk trag je takođe pronađen na oružju ali nije miješan zajedno sa Đukanovićevim  – kazao je Jukić

On je istakao da je za Gajića sud utvrdio da je znao da će Krunić biti ubijen kada je Kovačeviću odavao informacje.

Sudija je naglasio da je Gajić znao ko je Kovačević i čime se bavi te da je imao kockarskih dugova prema njemu.

– Gajić je sam rekao da je poznavao Kovačevića koji je od njega tražio informacije o kretanju Krunića, obezbjeđenju, oružju i kad je na vikendici. On mu ih je dao. Krunić je povremeno išao na vikendicu i za napadače je ključna  bila informacija kada je on na vikendici. Kada se desilo ubistvo Gajić se ponašao kao da je sve normalno i nije prijavio ono što je znao, a da jeste usmjerio bi istragu u pravom smjeru – kazao je između ostalog sudija Jukić.

Republički tužilac Snježana Petković rekla je da će se žaliti na odluku suda da oslobodi Emilija Baldu, dok će za ostali dio presude o žalbi odlučiti nakon što dobije pismeni otpravak. Đukanovićev branilac Vesna Rujević, takođe je najavila žalbu na presudu.

Porodice žrtava

Slaviša Krunić bio je vlasnik kompanija „Sektor sekjuriti“, „Žitopeka“, „Žitoprodukt“, „Sektor ADS“ i „Sektor ZOS“, koje su u vrijeme ubistva imale više od 1.000 zaposlenih.

U vrijeme zločina Krunić je s porodicom boravio u vikendici, zbog renoviranja stana, što su i ubice znale. Iza Slaviše su ostali supruga Tamara i tri sina, te ćerka iz prvog braka.

Žarko Pavlović je tek nekoliko mjeseci prije zločina počeo da radi kao Krunićev lični tjelohranitelj. Na poslovima obezbjeđenja radio je godinama od Avganistana do Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i važio je za velikog profesionalca. Iza njega su ostali supruga i maloljetni sin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *