Orban ukinuo sankcije Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban ukinuo je EU sankcije Rusiji. On je poslao svog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta u Moskvu, gde je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, suprotno diktatu Brisela, dogovorio povećane isporuke ruskog gasa, kao i sprovođenje velikih zajedničkih projekata, uključujući i energetske.

Sijarto je prvi zvaničnik jedne zemlje EU koji je otišao u zvaničnu posetu Moskvi od 24. februara, kad je počela ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ugostio ga je Lavrov, koji je posle bilateralnog sastanka rekao da Mađarska želi da unapredi saradnju sa Rusijom, uprkos evropskim sankcijama.

– Uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, uprkos želji nekih naših partnera da povećaju pritisak sankcijama na Rusiju, saradnja sa Mađarskom se nastavlja. Prošle godine uspeli smo da prevaziđemo recesiju izazvanu pandemijom korone i da uvećamo trgovinsku razmenu za 25 odsto – rekao je Lavrov.

On je dodao da su i Rusija i Mađarska posvećene promovisanju partnerstva između dve zemlje, uključujući sprovođenje velikih energetskih i transportnih projekata, kao i saradnje u drugim oblastima.

– Vlada u Budimpešti je zainteresovana za kupovinu dodatnih količina gasa iz Rusije, što će Moskva razmotriti po hitnom postupku. Smatram posetu ministra Petera Sijarta veoma važnom i pravovremenom, s obzirom na to da smo razmenili stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima i da imamo i dalje sličnu ili istu poziciju – kazao je Lavrov.

S druge strane, Sijarto je rekao da je realnost da Evropa zavisi od Rusije i da se to ne može promeniti.

– Realnost je realnost. Bez resursa iz Rusije Mađarska ne može da dobije dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa. Možete sanjati i dizati kule u oblacima, ali ovo je realnost – istakao je Sijarto, čija zemlja uvozi oko 80 odsto od ukupnih količina gasa iz Rusije i oko 65 procenata od ukupnih količina nafte.

On je otputovao u Moskvu nakon što je mađarski premijer Orban prošle nedelje izjavio da EU antiruskim sankcijama nije pucala sebi u nogu, već u pluća i da se sada bori za vazduh. Orban je proglasio vanredno stanje u sektoru energetike, navodeći da je struja skuplja pet puta, a gas šest puta i da nema tendencija da u skorije vreme cene energenata padnu.

Mađari razumni

Mađarska, inače, od početka rata u Ukrajini kritikuje politiku EU. Ta zemlja je odbila da na svoju teritoriju stacionira vojnike ostalih država NATO i da isporučuje oružje Kijevu. Osim toga, Mađarska je zabranila i transport oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije. Ta zemlja, takođe, nije pristala na embargo na rusku naftu, tako da je izuzeta iz šestog paketa sankcija EU Moskvi. Orban se oštro protivi uvođenju sankcija na ruski gas, navodeći da Evropa nema odakle bolje, pouzdanije i jeftinije da se snabdeva tim energentom.

Prema dostupnim podacima, Mađarska je 2021. potpisala ugovor sa ruskim “Gaspromom” na 15 godina o snabdevanju gasom. Tako Mađari 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje dobijaju preko Bugarske i Srbije i još milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Grčka, Španija i Portugalija odbile su preporuku šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da članice EU smanje potrošnju prirodnog gasa za 15 odsto.

Portparol vlade u Atini Joanis Oikonomu izjavio je da Grčka nije saglasna sa predlogom Evropske komisije. On je objasnio da se 70 odsto prirodnog gasa koji Grčka uvozi koristi za proizvodnju električne energije i da bi smanjenje potrošnje za 15 odsto predstavljalo problem za domaćinstva i preduzeća.

Sedmi paket sankcija Embargo na rusko zlato

Savet EU juče je usvojio sedmi paket sankcija Rusiji. Njime je uvedena nova zabrana kupovine, uvoza ili transfera zlata, uključujući i nakit ako je poreklom iz Rusije i ako je izvezen iz Rusije u EU ili u bilo koju treću zemlju.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da je u pitanju još jedan važan korak u cilju smanjenja kapaciteta Rusije da nastavi da finansira svoj “agresorski rat protiv Ukrajine”.
– Efektivno zabranjujemo najznačajniji ruski izvoz posle energenata – rusko zlato. Takođe, proširujemo izuzeće transakcija za poljoprivredne proizvode, kao i transfer nafte u treće zemlje, a na Rusiji je da prestane da bombarduje ukrajinska polja i silose i prestane da blokira crnomorske luke – poručio je Borelj.
Osim ekonomskih sankcija, Savet EU je odlučio da na listu sankcionisanih uvede dodatne pojedince i subjekte koji se dovode u vezu sa podrškom Kremlju i da olakša procedure za zamrzavanje njihove imovine u EU.

365Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *