Oglasili se iz Evropske komisije o Dodikovoj posjeti Putinu

Evo šta kažu

Milorad Dodik jučer je uručio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Orden Republike Srpske na ogrlici, za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema RS-u, koji mu je dodijeljen povodom 9. januara, neustavnog datuma proslave Dana RS-a

“Evropska unija je bila kristalno jasna prema našim partnerima: odnosi sa Putinovom Rusijom ne mogu biti uobičajeni i u sjenci su ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu”, rekli su u Evropskoj komisiji na pitanje N1 o posjeti Milorada Dodika Moskvi i sastanku sa Vladimirom Putinom.

Oni podsećaju da je EU u više navrata poručila da je da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa EU integracijama, što je u ponedjeljak ponovio i potpresjednik Evropske Komsije Josep Borrell, nakon sastanka Evropskog vijeća za vanjske poslove.

Kako su naveli, Evropska unija želi da računa na sve zemlje kandidate kao pouzdane evropske partnere koji njeguju zajedničke principe, vrijednosti, sigurnost i prosperitet.

“Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje UN i ljudskih prava u Ukrajini, gdje Rusija čini zvjerstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući djecu”, naveli su u EU komisiji za N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *