Od 46 stanovnika u selu, njih 30 se kandidovalo na izborima

Među rivalima majka i sin

Posljednji put kad se Igor De Santis kandidovao za načelnika Ingrije, malenog sela okruženog šumama i planinama u blizini Torina, lako je pobijedio. Ali on se sada suočava s teškim izazovom u borbi za četvrti mandat, nakon što se njegova majka pridružila suparničkom taboru, piše Gardijan.

Ingria, jedno od najmanjih sela u Italiji, ima 46 stanovnika. Još 26 osoba, registrovanih za glasanje iz inostranstva, čini biračko tijelo.

De Santis (42) je vodio selo od 2009. godine i očekivao je konkurenciju u utrci za načelnika od opozicionog vijećnika, 70-godišnjeg Renata Poletta. Situacija se zakomplikovala kada mu je Stefano Venuti, stanovnik Milana koji ima drugi dom u Ingriji, “izašao na crtu”. “Nismo to očekivali,” rekao je De Santis.

A onda je Poletto napravio potpuni preokret objavom da je osigurao podršku De Santisove majke, Milene Crosasso, te ju je kandidovao za mjesto vijećnice na izborima za novo vijeće koji će se održati 8. i 9. juna, na listi koja se sastoji od devet žena i jednog muškarca.

Ukupno, 30 ljudi – oko dvije trećine stanovnika sela – sada se natječe za položaje.

“Zamolio sam majku da mi se pridruži, ali nakon što je vidjela da su na Polettovoj listi većinom žene, odlučila je poći s njima,” rekao je De Santis.

“Svi su oni volonteri koji su jako puno radili za selo.”

Crosasso je rekla da rivalstvo neće uticati na porodični sklad. “I moj sin i ja želimo najbolje za zajednicu i ovo je prilika da damo glas ženskim mišljenjima bez slabljenja porodičnih veza”, rekla je.

Ingria se nalazi u talijanskoj dolini Soana i suočava se sa sličnim problemima kao i druga planinska sela, poput depopulacije, oskudnih usluga i izazova sa snijegom tokom zime. Od 2022., kada je proglašeno jednim od “najljepših” sela u Italiji, takođe se mora nositi s porastom turizma.

“Došlo je do nevjerovatnog skoka i moramo to riješiti”, rekao je De Santis. “Malo je stanovnika, ali puno drugih domova. Naš glavni cilj je očuvati ljepotu Ingrije.”

Venuti je za list Corriere della Sera rekao da se odlučio kandidovati za gradonačelnika nakon što su ga na to pozvali mještani. “Jako sam se dobro integrisao”, rekao je.

Uprkos konkurenciji, De Santis, čiji je djed bio gradonačelnik Ingrije 30 godina, rekao je da je “optimista” da bi mogao pobijediti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *