Objavljeni rezultati obdukcije tijela Muamera Zukorlića

Obdukcija tijela Zukorlića, uz prisustvo domaćih i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, urađena je 6. maja,

Više tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je danas da je obdukcija bivšeg lidera Stranke pravde i pomirenja Mumaera Zukorlića pokazala da je on umro prirodnom smrću, kao i da u njegovom tijelu nije bilo povišenih vrijednosti toksičnih materija, prenosi Danas.rs

Tom tužilaštvu dostavljen je objedinjeni nalaz Zavoda za sudsku medicinu iz Niša i mišljenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Novi sad o rezultatima hemijsko-toksikoloških analiza bioloških ostataka Zukorlića.

“Izmerene vrednosti koncentracija toksičkih metala i metaloida u uzorcima se nalaze u okviru normalnih vrednosti za ove vrste uzoraka i ne predstavljaju neposredan, ni posredan, uzrok akutne i hronične intoksikacije i time nisu uzrok smrti pokojnog Zukorlića”, navodi se u saopštenju Višeg tužilaštva.

Takođe, dodaje se da je, uzimajući u obzir cjelokupnu medicinsku dokumentaciju i obdukcioni nalaz, smrt Zukorlića prirodnog porijekla.

“Nastupila je kao posledica naglog pogoršanja funkcije i sledstvenog prestanka rada srca na terenu od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca”, zaključuje se u saopštenju.

Obdukcija tijela Zukorlića, uz prisustvo domaćih i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, urađena je 6. maja, na Odeljenju patologije i sudske medicine novopazarske Opšte bolnice, nakon što je ono ranije tog dana eskhumirano iz groblja u njegovom rodnom selu Orlje, kod Tutina.

Ekshumaciju i obdukciju tijela naredio je Viši sud u Novom Pazaru, na prijedlog Višeg tužilaštva koje postupa po krivičnoj prijavi koju je Zukorlićev sin Usame predao Republičkom javnom tužilaštvu, zbog sumnje da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću.

On je kao dokaze predao nalaze dve inostrane laboratorije koji, kako je tada saopštio, pokazuju da je Muamer Zukorlić otrovan.

“Prva laboratorija utvrdila je da postoji visoka verovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima. Druga je zaključila da je, na osnovu uzorka koji su dobili, osoba bila otrovana hranom”, kazao je Usame koji je oca naslijedio na čelu stranke.

Muamer Zukorlić, bivši sandžački muftija, preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini. U tom trenutku bio je potpredsjednik Skupštine Srbije.

Nakon ekshumacije i obdukcije, njegovo tijelo ukopano je u dvorištu Altun-alem džamije u novopazarskoj Staroj čaršiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *