Novi šamar Briselu! Mađari više nisu usamljeni: Dosta bi bilo, ‘Vlada neće podržati plan koji je predložen’

Nakon što je Španija rekla da će se usprotiviti prijedlogu Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa ministrica energetike Tereza Ribera je objavila kako njihova vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju gasa.

“Nećemo uvoditi u zakon obavezu postavljanja temperature kućnih termostata”, rekla je u intervjuu za lokalni radio istaknuvši kako će vlada ipak preporučiti ljudima da štede energiju.

“Španija je u prošlosti ulagala u infrastrukturu za skladištenje gasa i ukapljivanje gasa te ne zavisimo o ruskom gasu”, objavila je ministrica.

“Portugalska vlada neće podržati plan koji je predložio Brisl s ciljem smanjenja evropske potrošnje gasa za 15 posto kako bi se prevladao mogući prekid ruskih isporuka”, rekao je Žoao Galamba, državni tajnik za okoliš i energiju napomenuvši da se Portugal protivi toj “neproporcionalnoj” mjeri objasnivši kako prijedlog Komisije “nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane” gasnom mrežom poput Portugala.

Uz Portugal i Španiju, planu se protive i Poljska i Mađarska.

Smanjiti potrošnju gasa 15 posto

Evropska komisija predložila je dobrovoljni cilj za sve zemlje EU da smanje potrošnju gasa za 15 posto od avgusta do marta, u odnosu na njihovu prosječnu potrošnju u istom razdoblju od 2016. do 2021., što bi Briselu omogućilo da cilj učine obaveznim u slučaju problema sa snabdijevanjem.

Nekoliko zemalja poput Austrije, Njemačke i Danske su objavile da razmatraju hitne planove koji bi u konačnom smislu uključivali racionalizaciju gasa.

Što se tiče Hrvatske, premijer Andrej Plenković je rekao da imamo dovoljne količine kako bismo osigurali snabdijevanje gasom u Hrvatskoj, a podzemno skladište gasa Okoli puni se prema planu.

“Podzemno skladište gasa Okoli popunjeno je 45 posto te je dinamika punjenja takva da bi do 1. septembra skladište trebalo biti puno 90 posto”, rekao je Plenković.

Za punjenje je odgovorna Hrvatska elektroprivreda (HEP), a sve prati ministarstvo ekonomije.

Dnevno.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *