Njemačka: Upravo su objavljene plate po zanimanjima : Evo ko ima najmanju, a ko onu od 8.739 eura

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem uopšteno zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u maju prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plata iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom.

Plata zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura i bila je viša od plate zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 euro).

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od 8.687 eura, našli su se doktori znanosti ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na platu bez dodatnih primanja iz radnog odnosa, piše Fenix.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plata, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u firmi, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1778 eura). Najviše plate – 8.739 eura – imaju piloti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *