NIJE ZLATO SVE ŠTO SIJA! Kome smeta zlato u opštini Jezero !?

Ko bi reko čuda da se dese, pa da jedna od najmanjih (prostorno) opština u Srpskoj  (BIH), bude u centru medijske , ali  i ekološke pažnje u cijelom regionu. Svjedoci smo da je jedno od najljepših mjesta , na Zapadnom Balaknu, ovih dana predmet očigledno orkestrirane hajke na veoma uspješnu i sposobnu načelnicu  Snežanu Ružičić.

Nedugo nakon prvih, nezvaničnih informacija o mogućem nalazištu zlata na lokaciji ove opštine, uslijedili su dušebrižnički komentari, apeli, protestna okupljanja u namjeri da se spriječe bilo kakva moguća ispitivanja i rudaranje u cilju zaštite prirode. Zanimljivo je da su perjanice ovih protesta, zabrinuti ekolozi iz Zenice, Kaknja, Jajca , dakle iz onih mjesta Federacije gdje je sjedište rudarsko geoloških aktivnosti i prerađivačkih kapaciteta koji u ekstremno visokom nivou zagadjuju prirodu već decenijama. Zagledanje i ulazak u tudju avliju, je očigledno specijalitet mnogih dušebrižnika širom  BiH. Ako im je empatija prema zaštiti životne sredine toliko izražena, bilo bi logično da su zadnjih godina bili prisutni u pograničnoj zoni BIH i Hrvatske na Uni i protestovali povodom konkretno višestruko opasnijeg ugrožavanja životne sredine: otvaranje nuklearnog skladišta u Hrvtaskoj neposredno u blizini granice sa BiH.

 Iako još nema ni zvanične najave o mogućim probnim iskopavanjima nalazišta zlata u Jezeru, otrovne strele ovih dana ispaljene su na adresu načelnice Oppštine Snežane Ruužičić i to na najružniji, najprimitvniji i najprizemniji način gdje se ne biraju sredstva u etiketiranju i blaćenju lično nje ali i njene porodice.

Biće da je to specijalitet „Proklete avlije“ made in  BiH. Svjedok sam da je prilikom nedavne veličanstvene manifestacije u Beču, održavanja „Svetosavskog bala“ gdje se okupilo 1500 zvanica i gostiju javnog i političkog života samog Beča, Srpske zajednice u Beču, dijaspori, Srbije i Republike Srpske, pomenuta načelnica Opštine Jezero ostavila odličan utisak i ostvraila mnoštvo korisnih kontakata sa potencijalnim investitorima  iz oblasti turizma.

Gospodja Snežana Ružičić je bila na ovom značajnom skupu, izuzetni reprezent svojih građana. U svim tim razgvorima, gsopođa Ružičić je na jedan veoma stručan, srdačan i iskren način prezentovala svoje Jezreo,  gradjane, sa jasnom vizijom  razvoja ovog mjesta  kao turističkog dragulja Zapadnog Balkana.

Ne lomite bagrenje ovoj pametnoj, ambicioznoj i sposobnoj politički angažovanoj ženi, jer vjerujem da ona lično uvijek može naći drugi posao sa daleko većim primanjem, uvažavanjiem nego što to ima sada u Jezeru.

„Psi laju a karavane prolaze“ , bilo, jeste i ostaće. A ljepota Opštine Jezero ostaće vječna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *