NI MILION REČI HVALA NIJE DOVOLJNO! Marko pretrčao 1.420 km kroz pustinju i skupio 60.000 evra za lečenje Maksima (5)

“Ni milion reči hvala nije dovoljno da objasnimo koliko smo zahvalni Marku. Rečima ne može da se opiše koliko cenimo njegov trud, borbu, posvećeno vreme ovoj akciji koju je pokrenuo da pomogne našem Maksiću. Pre svega sto je rizikovao svoje zdravlje i svoj život da pomogne nekome, ovog puta našem detetu, koje je možda nekom bilo običan baner iz fondacije koji kruži društvenim mrežama”.

Ovim rečima počinje ispovest Jovana Milenković, majka teško obolelog dečaka Maksima Milenkovića (5) iz Niša koji jedini u Srbiji ima retko genetsko oboljenje, zbog koga je Marko Nikolić (36) iz Vranja, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes menadžer, pokrenuo humanitarni “Maraton za život”. On je za 28 dana pretrčao neverovatnih 1.420 kilometara kroz pustinju Maroka kako bi mu pomogao da sakupi novac za lečenje.

Od neophodnih 80.000 evra, tokom Markove akcije prikupljeno je 60.000 evra tako da preostaje još samo 20.000 evra kako bi Maksim dobio lek koji mu znači život!

Maksim ima retko genetsko oboljene i jedini je u Srbiji sa tom bolešću a 25. po redu u svetu. On je u suštini rođen kao zdravo dete. Prvih mesec dana je jeo na flašicu ali su ubrzo počele sve funkcije da mu se oduzimaju zbog te mutacije gena. Počeo je da gubi akt gutanja, nakon pet godina počeo je da ima problem sa disanjem. Ta genetska mutacija je krenula da mu oduzima jednu po jednu životnu funkciju – priča Jovana.

Dečak više ne može samostalno da jede već se hrani preko perkutane endoskopske gastrostoma (PEG) a diše uz pomoć trahealne kanile. Šansa za njega ipak postoji u Nemačkoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *