Ni dana neće provesti u zatvoru: Vozio pijan i duplo brže od ograničenja, pa UBIO OCA DJEVOJČICE (5)

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravosnažno osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Kantonalni sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom.

Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. novembra je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka. Po pravosnažnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne, navodi Kantonalni sud u Livnu.

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa kantonalnim tužiocem Mladenom Stojanovićem, oglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 336. stav 2), odnosno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić. Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći “mercedes” nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku. Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom ”B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Tragedija se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 u ulici Jove Kecmana u Drvaru. Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u ”pasat” i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao ”mercedes”, kojim je upravljao pijani Rodić i zakucao se u Matićev ”pasat”.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu. Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine.

Porodica ogorčena

Marijana Matić, udovica nastradalog Luke, kaže da je ogorčena kaznom na koju je Rodić osuđen, navodeći da je potpuno izgubila povjerenje u pravosuđe u BiH.

SRPSKAINFO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *