NEVJEROVATNO! ZA KILOGRAM DOBIJE 50.000 EVRA Domaćin iz sela kod Prijedora izvozi pčelinji otrov i u SAD

Sakupljanjem pčelinjeg otrova bavi se tek nekoliko pčelara u regionu. Sulejman Jakupović iz Kozaruše kod Kozarca je jako uspješan u tome, što govori i činjenica da godinama izvozi ovaj skupi i traženi proizvod u Sjedinjene Američke Države.

Sulejman Jakupović iz Kozaruše kod Prijedora je jako uspješan u tome, što govori i činjenica da godinama izvozi ovaj skupi i traženi proizvod u Sjedinjene Američke Države.

Nepravilna upotreba ove količine pčelinjeg otrova bila bi kobna za čovjeka, ali kada se koristi na pravilan način ova supstanca je lijek za mnoge bolesti.

Pčelar Sulejman Jakupović za potrebe američke farmaceutske industrije prikuplja ga godinama i to uz pomoć aparata koji je sam osmislio, piše BHRT.

Za gram otrova potrebno 90.000 uboda pčela

– Pčelinji otrov prikupljam na potpuno human način koristeći aparate koji daju frekvenciju stršljena i pčele imaju osjećaj da brane košnicu od stršljenova, ubadaju ploče odnosno staklo gdje ne ostaju žaoke i pčele nastavljaju potpuno normalno da žive čitav svoj život – rekao je Jakupović.

Da bi se dobio jedan gram pčelinjeg otrova potrebno je čak 90.000 uboda pčela pa i ne čudi što je njegova cijena na svjetskom tržištu visoka. Jedan kilogram dostiže cijenu i do 50.000 evra. Veoma je tražen na svjetskom tržištu, a koristi se u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

– Gram otrova je trenutno oko 50 evra na svjetskom tržištu. Za količinu od kilograma otrova treba imati oko 200 košnica. Ja godišnje proizvedem oko dva kilograma, nešto malo više i pčelarski otrov prodajem po 50.000 eura – naveo je Jakupović.

Jedan je od rijetkih pčelara na ovim prostorima koji sakupljaju pčelinji otrov. U šali kaže da nakon 11 godina može reći da nešto zna o tom specifičnom zanatu.

– Mogu slobodno reći da su na mom pčelinjem otrovu dvije djevojke doktorirale. Jedna je branila temu pčelinji otrov u liječenju karcinoma gdje je potpuno utvrđeno da pčelinji otrov uništava karcinom u roku od 20 minuta. A, druga djevojka je doktorirala na temu multipleskleroze, što je jako teška bolest, gdje je dokazano da multiplukslerozu liječi pčelinji otrov – ističe Jakupović.

Veoma je efiksan kaže, u liječenju autoimunih bolesti, visokog krvnog pritiska, proizvodnji seruma. Njegov prijatelj Ismet početnik je u pčelarstvu i kaže da za sada samo uči.

– Imam za sada 26 zajednica. Dvije godine je kako se bavim pčelama. Počeo sam sa dvije košnice. Kada bude dovoljan sanžan pčelinjak i dovoljan broj pčela, onda ću početi malo – priča Ismet Mahmulj, pčelar.

Apitoksin tražen je zbog ljekovitih svojstava, ali ga nema dovoljno jer je nažalost sve manje pčela u svijetu.

Malo je i pčelara koji se bave tim poslom jer nepravilno skupljanje može napraviti velike štete u pčelinjacima, prenosi BHRT.

aloonline

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *