Napad na Kristijana Šmita u Tuzli!

Juče je u Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla verbalno napadnut visoki predstavnik Christian Schmidt od strane organizovane “grupe građana”, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Schmit je prethodno sletio na tuzlansku zračnu luku iz njemačkog Nürnberga. Uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i PU Živinice situacija je stavljena pod kontrolu.

Ovu informaciju HMS-u je potvrdio Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Hoffmann je HMS-u kazao da je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, naložio provođenje interne istrage koju će provesti Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GP BiH da bi se utvrdilo je li bilo propusta u osiguranju Schmidta, osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom.

“Nije jasno kako je grupa građana bez prethodne najave ušla na područje Međunarodne zračne luke u Tuzli”, kazao je Hoffmann i pojasnio da će se utvrditi je li bilo propusta u osiguranju visokog predstavnika.

Takođe, Hoffmann dodaje da je potrebno utvrditi ima li elemenata kaznenog djela jer je Schmidtu u određenom trenutku bila ograničena sloboda kretanja što je posebno definirano člankom 192. Kaznenog zakona BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *