“Napad na ekipu BN televizije,

Prilikom snimanja ankete u centru Banje Luke 5. decembra 2022. godine, ekipi BN televizije prišao je nepoznati muškarac i uz psovke i provokacije počeo da ih vrijeđa, govoreći im da „primaju američke pare“, javlja Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima te najoštrije osuđuju taj verbalni napad i zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) da hitno istraže ovaj slučaj i pronađu počinioca.

Snimatelj BN-a je cijeli incident zabilježio kamerom, a snimak je uz prijavu napada predat policiji. Slučaj je prijavljen i Liniji za pomoć novinarima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da su ovakvi verbalni napadi građana na novinare direktna posljedica izjava najviših političkih zvaničnika u RS, među kojima prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji, kako ističu, medije redovno optužuje da su strani plaćenici, špijuni i da ih finansiraju pojedine ambasade, kao i da rade na „rušenju“ RS.

„Ovakve izjave političara kreiraju izrazito neprijateljski ambijent prema novinarima i medijima u javnosti, a mnogi građani, povodeći se za javno izrečenim stavovima političara, smatraju da mogu nekažnjeno napadati novinare/ke i ugrožavati njihovu sigurnost dok rade na terenu“, naveli su iz BH novinara.

Ističu da su verbalni i fizički napadi na novinare neprihvatljivi i da nadležne institucije, prvenstveno policija i tužilaštva, moraju efikasno raditi na sankcionisanju počinilaca u skladu sa zakonom.

„Ne smijemo dozvoliti da ‘obračunavanje’ sa novinarima na ulici postane praksa, kao ni da političari otvoreno stavljaju mete na pojedine novinare i medije čija im urednička politika ne odgovara“, naglašeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari, prenosi Media.ba

Iz BN televizije su saopštili da je ovaj napad jedan u nizu napada na novinare BN televizije te takođe pozivaju nadležne institucije, ali i širu javnost, da stanu u zaštitu medijskih sloboda i prava na profesionalno i kritičko izvještavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *