Na glasanje dolazili sa naočarima za snimanje, prijavljeni i fizički sukobi

Do 11 časova pripadnici MUP-a RS zabilježili su nekoliko incidenata na biračkim mjestima širom Srpske.

Naime, Policijskoj stanici Kozluk u naselju Pađine G.G. je prijavio A.S. predsjednika biračkog mjesta Pađine da mu oko 06.15 časova, prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje kao posmatrač  te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega.

O ovom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je saopštio da nema elemenata krivičnog djela.

Takođe u OŠ “Sveti Sava”, opština Istočno Novo Sarajevo prijavljeno je da je V. J. na izborno mjesto došla sa naočarima za snimanje nepoznate marke.

Sve se desilo u 07.30 časova a naočare su privremeno oduzete od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo.

Osim ovog u 09.30 časova prijavljeno da je u Ulici Druge Sarajevske brigade, mjesto Vojkovići, opština Istočna Ilidža lice S. M. naočarima za snimanje snimio izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet.

Oboma su oduzete naočare te su o svemu navedenom obaviješteni dežurni tužioci koji će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

U mjestu Čengić, Grad Bijeljina u 09.30 došlo do svađe između posmatrača G.D., S.J. i M.T., svi iz Čengića u vezi načina glasanja starih lica, gdje je ometan normalan tok glasanja.

Takođe u 10,26 časova na biračkom mjestu u OŠ ”Sveti Sava” u Doboju, došlo je do prepirke između članova biračkog odbora.

“Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B.M. i počeo sa narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku lica B.M. istog sankcionisati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru”, navodi se u saopštenju.

Policiji u Zvorniku  prijavljeno je da su posmatrači ispred jedne političke partije došli ispred zgrade Gradske Uprave Zvornik i pobacali akreditacije posmatrača.

Obaviješten je dežurni tužilac OJT Bijeljina koji je saopštio da se izvršio uviđaj bez trenutne kvalifikacije događaja.

Z.N. iz Bijeljine, je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne političke stranke, a koju je potpisao predsjednik Gradskog odbora T.S. u kojoj navodi da su R.P. i nepoznata osoba u prostorijama auto-praonice preko puta OŠ ”Knez Ivo od Semberije” davali novčanu naknadu glasačima.

Po prijavi postupaju policijski službenici PU Bijeljina koji su obavijestili dežurnog tužioca OJT Bijeljina koji je naložio da se uzme pismena izjava od podnosioca prijave na sve okolnosti navedene u prijavi zbog utvrđivanja svih činjenica.

Osim toga i Policijskoj upravi Prijedor u sedam časova prijavljeno je da biračko mjesto u mjestu Hozići, opština Novi Grad nije otvoreno na vrijeme.

“Na biračko mjesto je upućen policijski službenik i predsjednik Opštinske izborne komisije. Na navedenom glasačkom mjestu je od strane posmatrača J.J.  primjećen u dvije kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića. Predsjednik Opštinske izborne komisije smijenio je birački odbor, obavijestio CIK, a o događaju je obaviješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu “Izborna prevara” i naložio da se liše slobode članovi biračkog odbora”, navodi se u saopštenju Mup-a RS.

Uhapšni su I.Dž., R.H., I.M., E.V. i S.H.. Glasačko mjesto Hozići oezbjeđeno je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *