Ministar Milunović: Vlast je uz borce, počela isplata jednokratne pomoći od po 100 KM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da vlast u Srpskoj vodi računa o boračkoj popupaciji i naveo da je danas počela isplata jednkratne pomoći od po 100 KM za 4.415 demobilisanih boraca starijih od 60 godina koji su ispunili kriterijume.

Milunović je naveo da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo realizovali zaključke nedavne posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite, te ocijenio da je najavljeni protesti veterana Odbrembano-otadžbinskog rata “klasični političkih akt” i da su oni “isforsirani od opozicionih partija u Srpskoj”.

“Garantujem da nisu ni pročitali zaključke parlamenta, niti su se obratili resornom ministarstvu kako bi bili informisani o njihovoj realizaciji. To je čisto političko djelovanje, a koliki im je politički kapacitet pokazao je njihov predsjednik Risto Jeftić koji je na izborima 2016. godine listi na Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca osvojio 15 glasova”, rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je opozicija, kada je svojevremeno bila na vlasti “prodavala maglu” jer u to vrojeme nije bilo ni boračkog dodatka, ni naknada odlikovanim borcima, te da su samo postojale porodične invalidnine koje nisu redovno isplaćivane.

Govoreći o realizaciji zaključaka Narodne skupštine, Milunović je naveo da su utvrđene socijalne karte za borce mlađe od 60 godina i da su oni dobili naknade na mjesečnom nivou u visini mjesečnog boračkog dodatka, kao i oni stariji od 60 godina.

On je dodao da im je prije oko dva mjeseca obezbijeđena jednokratna novčana pomoć.

Milunović kaže da je na zavodima za zapošljavanje registrovano 30 demobilisanih boraca koji bi uplatom doprinosa stekli pravo na penziju, te naglasio da su za ta namjene obezbijeđena sredstva iz Kompenzacionog fonda.

On kaže da će i za 156 boraca koji nisu bili registrovani na zavodima za zapošljavanje biti pronađen model kako bi i njima bili uplaćeni dopronosi, da bi mogli ostvariti pravo na penziju.

Kada je riječ o samozapošljavaju boraca za šta je bilo obezbijeđeno osam miliona KM, on je naveo da se to se pokazalo da je nedovoljno jer je interesovanje za ovaj program bilo veće od očekivanog.

“Nedostaju sredstva za 729 demobilisanih boraca i to je takođe nadoknađeno iz Kompenzaciong fonda. Prijavilo se 1.774 lica, za njih 887 su odobrena sredstva, zahtjevi 123 lica su odbijeni zbog neispunjenosti uslova dok su zahtjevi 764 lica zadržani zbog nedostatka sredstava”, rekeo je Milunović i dodao da je obezbijeđeno potrebnih 5.348.000 KM iz Kompenzacionog fonda.

Napominjući da je 2019. godine raspisan javni poziv za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, Milunović je rekao da lokalne zajednice još nisu ispunile svoju obavezu da se utvrde liste potencijalnih korisnika, te da je takve podatke za sada dostavilo samo 13 lokalnih zajednica.

Prema Milunovićevim riječima, počelo je i sprovođenje zaključka Narodne skupštine prema kojem je potrebno omogućiti svim borcima VRS, koji su bili optuženi pred međunarodnim ili domaćim sudovima i odležali u pritvorskim jedinicama i kasnije pravosnažno oslobođeni, da im se za taj period uplate doprinosi za penzioni staž.

Problem u realizaciji ovog zaključka, naglasio je, predstavlja činjenica da sudovi ne objavljuju precizne podatke o tim licima, pa se ne mogu identifikovati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *