Mahmuljin pobjegao u Tursku!

BANjALUKA – Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, prema informacijama koje su isplivale u javnost, nije na odsluženju kazne u zatvoru, već je u Turskoj.

Mahmuljin je drugostepenom presudom Suda BiH krajem aprila ove godine pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog zločina počinjenih 1995. godine, kada kao komandant nije spriječio zločine pripadnika zloglasnog odreda “El mudžahedin” nad zarobljenim vojnicima Vojske RS, civilima te pripadnicima sanitetskog osoblja na području Vozuće i Zavidovića. Ipak, on je, prema nepotvrđenim informacijama, u Turskoj, a kao razlog je, kako se spekuliše, navedeno liječenje.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić za “Glas” je istakao da je očigledno Sud BiH dao mogućnost Mahmuljinu da, nakon pravosnažne presude, pobjegne. Kojić podvlači da zakon o izvršenju krivičnih sankcija propisuje da se, kada presuda postane pravosnažna, kao u slučaju “Mahmuljin”, donosi akt kojim se osoba upućuje na izvršenje kazne u kazneno-popravnu ustanovu.

– S obzirom na to da Sud očigledno nije postupio u skladu sa zakonom ni donio uputni akt, niti bilo kakve mjere zabrane, kao što je zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili teritorije BiH, omogućio je Sakibu Mahmuljinu da izvrši bjekstvo. Čak i u uslovima da je i otišao na liječenje u Tursku, imajući u vidu da ima pravosnažnu kaznu, morao je obavijestiti sud o svom zdravstvenom stanju i potencijalnom liječenju – istakao je Kojić.

Smatra da je u ovom slučaju vidljiva sprega i davanje mogućnosti Mahmuljinu da izbjegne izvršenje kazne.

– On je ovako bjegunac za kojim treba raspisati međunarodnu potjernicu da bi bio smješten na izdržavanje sramotno male kazne – istakao je Kojić. Sve ovo, kako je rekao, ukazuje na to da je Srpska bila u pravu od samog početka.

– Pravosuđe je isključivo u funkciji sprovođenja bošnjačkih politika i politike nekažnjavanja Bošnjaka za brutalne ratne zločine nad Srbima. Oslobađaju, izriču kazne ispod zakonskog minimuma, a sada omogućavaju i licima koja su presuđena da pobjegnu – zaključio je Kojić.

Iz Suda BiH do zaključenja ovog teksta “Glasa Srpske” nisu stigli odgovori na pitanja da li je Sakib Mahmuljin upućen na izdržavanje kazne prema izrečenoj presudi, odnosno da li Sud ima informacije gdje se on i po kojoj osnovi nalazi.

U slučaju “Mahmuljin”, prilikom izricanja presude, Sud BiH je primjenjivao zakon bivše SR Jugoslavije. Prvostepenom presudom je bio osuđen na deset godina zatvora, da bi Apelaciono vijeća Suda BiH u novembru 2021. godine poništilo tu presudu. U drugostepenom postupku Tužilaštvo je tražilo veću kaznu bivšem komandantu Trećeg korpusa. Drugostepena presuda kojom je osuđen na osam godina zatvora Sud je donio šest godina od početka sudskog procesa.

Ogorčenost

Predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u aprilu su ostali zgroženi presudom i kaznom koju je Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo Sakibu Mahmuljinu. Tvrde da je kazna sramotno mala, ako se zna kakva su sva ratna zvjerstva i zločini koji su počinjeni nad srpskom vojskom i civilima u tom kraju, ali i to da su neki Srbi dobijali po pet godina zatvora, jer su negdje bili čuvari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *