KINA uzvratila “udarac” Bajdenu!

Komentari američkog predsjednika dolaze upravo u trenutku kada dvije zemlje pokušavaju izgladiti odnose

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je američkog predsjednika za “političku provokaciju” nakon što je Joe Biden nazvao Xi Jinpinga “diktatorom”, prenosi Guardian.

Ti su komentari “ozbiljno povrijedili političko dostojanstvo Kine”, rekao je u srijedu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Biden je to rekao dan nakon što se američki državni tajnik Antony Blinken susreo sa Xijem na putovanju u Kinu koje je imalo za cilj ublažiti napetosti između dviju zemalja. Takođe je rekao da je Xiju bilo neugodno kada je kineski balon sletio s kursa iznad SAD-a ranije ove godine.

“Razlog zašto se Xi Jinping jako uzrujao kad sam srušio taj balon s dva sanduka puna špijunske opreme u njemu je taj što on nije znao da je tamo”, rekao je Biden na prikupljanju sredstava u utorak u Kaliforniji.

“To je velika sramota za diktatore. Što nisu znali šta se dogodilo. To nije trebalo ići tamo gdje jest. Bio je skrenut s kursa”, dodao je Biden.

Sumnja se da je kineski špijunski balon preletio američki vazdušni prostor u februaru. Taj incident i razmjene posjeta američkih i tajvanskih zvaničnika nedavno su pojačali američko-kineske napetosti.

Xi je u martu osigurao treći predsjednički mandat, što je presedan, čime je postao najmoćniji kineski vođa nakon Mao Zedonga.

Biden je takođe rekao da Kina “ima stvarne ekonomske poteškoće”.

Kineska privreda posrnula je u maju s nedovoljnim predviđanjima o rastu industrijske proizvodnje i maloprodaje, što je dodatno pojačalo očekivanja da će Peking morati učiniti više kako bi podržao klimavi oporavak nakon pandemije.

Svjetska banka je ranije ovog mjeseca predvidjela rast SAD-a za 2023. na 1,1%, što je više nego dvostruko od prognoziranih 0,5% u januaru, dok se očekuje da će se rast Kine popeti na 5,6%, u poređenju sa prognozom od 4,3% u januaru.

Blinken i Xi složili su se na sastanku u ponedjeljak da će stabilizirati intenzivno rivalstvo između Washingtona i Pekinga kako ne bi preraslo u sukob, ali nisu uspjeli proizvesti nikakav napredak tokom rijetkog posjeta državnog tajnika Kini.

Složili su se da će nastaviti diplomatski angažman s daljnjim posjetima američkih zvaničnika u narednim sedmicama i mjesecima. Biden je kasnije u utorak rekao da bi američki izaslanik za klimu John Kerry mogao uskoro otići u Kinu.

Biden je u ponedjeljak rekao kako misli da su odnosi dviju zemalja na pravom putu, te je naznačio da je tokom Blinkenova putovanja postignut napredak.

Biden je u utorak rekao da je Xi bio zabrinut zbog takozvane Quad strateške sigurnosne grupe, koja uključuje Japan, Australiju, Indiju i SAD. Američki predsjednik je rekao da je prethodno rekao Xiju da SAD ne pokušavaju okružiti Kinu Kvadom.

“Nazvao me i rekao mi da to ne radim jer ga to dovodi u škripac”, rekao je Biden.

Kasnije ove sedmice Biden će se sastati s indijskim premijerom Narendrom Modijem, a očekuje se da će Kina biti tema razgovora dvojice lidera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *