Kandidat za predsjednika Republike Srpske na optuženičkoj klupi!

Suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavu Jovičiću (52) jutros je po treći put krenulo ispočetka.

Jovičić je i trenutni kandidat DNS za predsjednika Srpske, a sudi mu se zbog nesavjesnog rada u službu.

Suđenje Jovičiću je prvi put počelo u januaru 2019. godine, ali je zbog promjena članova sudskog vijeća, danas je počelo po treći put.

Jovičiću se na teret  stavlja da je MUP RS oštetio za oko 260.000 maraka.

Drugooptuženi u ovom predmetu je Aleš Majkić, optužen za krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

https://11de277e62f3af492b654a9d111ea085.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

U optužnici se navodi da je Jovičić znao da firma “Optel” iz Banjaluke posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa Majkićem, direktorom te firme, zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UКT sistem radio-veza po kome je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena.

Nakon što oprema nije isporučena, Majkić je 2. septembra 2014. godine kao direktor “Optela” u svojstvu dužnika zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP Srspke kao povjeriocem, a koga je zastupao Jovičić i to radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 КM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 КM.

– U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće – piše u optužnici.

Firma “Optel” je u posljednjih pet godina, prije spornog događaja, konstatno poslovala sa gubitkom.

Radislav Jovičić bio je ministar unutrašnjih poslova RS od marta 2013. do decembra 2014. godine.

Na današnjem ročištu u Osnovnom sudu Banjaluka ponovo su se pojavili svjedoci tužilaštva, koji su već ranije dali svoje iskaze.

Između ostalih, svjedočila je Divna Lovrić načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a RS koja je govorila o postupku nabavki sporne opreme, te navela kako je ova oprema bila na spisku onih koje imaju oznaku zaštite podataka, odnosno tajnosti.

Ona je navela i da je u to vrijeme nabavka nove opreme za radio vezu bila jedan “gorućih problema” u MUP RS, jer je postojeća bila zastarjela pa se “dešavalo da se policijski razgovori prisluškuju, čak i prenose preko Fejsbuka”.

Na pitanje Jovičića da li je on lično vršio uticaj na tehničke specifikacije nove opreme ili nazvao bilo koga da utiče na posao njene nabavke, Lovrić je odgovorila da nije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *