Kadirov ovom izjavom zgrozio i same Čečene

ČEČENSKI lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je da su u ukrajinskom napadu ove sedmice poginula 23 njegova vojnika, a još 58 ih je ranjeno.

epa08436458 (FILE) Head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov attends a signing ceremony following Russian – Saudi Arabia's talks at the Saudi Royal palace in Riyadh, Saudi Arabia, 14 October 2019 (reissued 21 May 2020). According to media reports on 21 May 2020, Chechen leader Ramzan Kadyrov has flown to Moscow and is hospitalized with suspected coronavirus COVID-19 disease. EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Incident se dogodio u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, potvrdio je Kadirov u objavi na Telegramu. “Sve operacije spašavanja su završene i postoji konačan popis – 23 vojnika su poginula, a 58 ih je ranjeno”, rekao je Kadirov.

Reuters ovu objavu Kadirova ocjenjuje kao neobičnu, s obzirom na to da su od početka rata u Ukrajini proruske snage rijetko priznavale velike gubitke na bojnom polju.

“Velika čast i radost”

“Da, naši gubici u ranim jutarnjim satima tog dana bili su veliki, ali Čečeni sudjeluju u džihadu (…) i ako im je suđeno da poginu u svetom ratu, to je čast i velika radost za svakog istinskog muslimana”, rekao je. Ustvrdio je i da su nakon tog napada čečenske snage u osvetničkom napadu ubile oko 70 Ukrajinaca. Reuters trenutno nije mogao potvrditi te tvrdnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *