Izborna komisija utvrdila da je Dodik pobjednik izbora za predsjednika RS-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je, nakon kontrolnog brojanja, da je najviše glasova za predsjednika Republike Srpske osvojio Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na sjednici u četvrtak, 27. oktobra, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) usvojila je izvještaj o rezultatima ponovljenog brojanja glasova za predsjednika RS-a, sa šest glasova za i jednim protiv.

Ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a naređeno je 10. oktobra, nakon što su CIK-u prijavljene brojne nepravilnosti zabilježene tokom izbornog dana.

“U odnosu na prvobitne rezultate Općih izbora za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a, kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova”, rekao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Irena Hadžiabdić, članica Komisije, rekla da je izborni proces obilježen nizom manjakovosti, koje se pretežno odnose na tehničku prirodu.

“Bilo je mnogo problema s pronalaskom materijala i uopšteno jako puno problema s kontrolnim brojanjem. Naše kontolno brojanje je utvrdilo izbornu volju za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i, pored haosa s materijalom, ono što smo pronašli mogu biti utvrđeni rezultat za izbore”, rekla je Hadžiabdić.

Utvrđeno je i da je Ivan Begić potpredsjednik RS-a.

Novo prebrojavanje glasova u Glavnom centru za brojanje – sportskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu – počelo je 13. oktobra.

Opozicija u RS-u održala je dvije protestne šetnje u Banjoj Luci te je podnijela krivične prijave protiv više osoba, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog “izborne krađe”.

U utorak, 25. oktobra, u Banjoj Luci je održan i miting pod nazivom “Otadžbina zove”, na koji su pozvali lideri vladajućih stranaka u RS-u, na čelu s Dodikovim SNSD-om, jer su nezadovoljni ponovljenim brojanjem glasova.

Na ovom mitingu su poručili da neće dozvoliti “prekrajanje izborne volje građana RS-a”, kao i da će biti formirana “republička komisija izbore” iako je za sve izbore nadležna državna komisija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *